SENASTE NYTT: Statsministern avgår – 7 timmar efter att hon blev vald

Bild/Foto: Flickr/Regeringen.

Först skrev hon historia genom att bli vald som Sveriges första kvinnliga statsminister. 7 timmar senare avgår Magdalena Andersson (S) som statsminister.

Talmannen, Andreas Norlén, tog för en stund sen emot en begäran av om entledigande från Magdalena Andersson (S) från befattningen som statsminister har godkänt denna.

– Naturligtvis har jag full förståelse för att detta framstår som rörigt. Ett parti som imorse röstade för en statsminister som bildade regering med det partiet har nu ändrat uppfattning, men det beror ju på budgetomröstningen, säger Magdalena Andersson i en pressträff.

Magdalena Andersson backas inte upp av MP som lämnar regeringen. Foto: Regeringen/Pressbild.

“Talmannen kommer nu att ta kontakt med partiledarna för att diskutera situationen och återkommer med besked om den fortsatta processen under torsdag eftermiddag”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet meddelade att de lämnar regeringen efter budgetomröstningen. Anledningen är att miljöpartiet inte vill regera på den budget som vunnit och hoppade av Magdalena Anderssons regeringsunderlag efter att högerbudgeten röstades igenom.

– Vi kommer aldrig att bidra till normaliseringen av SD i svensk politik. Vi har ett enligt parti bakom oss att vi inte kan sitta i regering som genomför politik SD förhandlat fram, säger Märta Stenevi (MP).

Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister