JUST NU: Magdalena Andersson blir Sveriges första kvinnliga statsminister

Foto: Regeringen/Pressbild.

Idag skrevs politisk historia i Sveriges riksdag när Magdalena Andersson valdes till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Men redan i en pressträff i måndags kommenterade hon möjligheten om att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

– Sedan jag blev vald till partiledare är det väldigt många mammor och pappor som kommit fram till mig med sina döttrar och sagt ”titta, det här är eller kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister”. Tittar man i ögonen på de här flickorna, då märker jag att det växer en tanke där. Det bär jag också med mig, att det skulle betyda någonting för de flickor som växer upp i Sverige, det kan man inte komma ifrån, sa Magdalena under pressträffen.

Magdalena Andersson. Foto: Socialdemokraterna.

Magdalena Andersson blir Sveriges 34:e statsminister sedan ministerämbetet infördes och nu flödar hyllningarna på sociala medier.

“I dag har riksdagen gett Magdalena Andersson förtroendet att leda Sverige. Det är historiskt och jag vill önska Magdalena all lycka! Jag vet att du kommer att arbeta stenhårt varenda dag för att ta Sverige framåt. Det här kontot kommer att överlämnas till Magdalena Andersson.”, skriver Twitterkontot som representerar tidigare statministern Stefan Löfven-

“GRATTIS Magdalena! Sveriges första kvinnliga statsminister är vald. Kändes högtidligt också här hemma i vardagsrummet. Stora förväntningar och inte lätt -men rätt!”, skriver tidigare utrikesminister Margot Wallström på Twitter.

Hon har spräckt glastaket! Vår nya kvinnliga statsminister – fantastiska Magdalena Andersson, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Tvitter.