Företag i fokus:

Skärpt straff för Tinderrånet i hovrätten

Bild/Foto: Ur polisens utredningsmaterial.


Det ungdomsgäng som i tingsrätten dömdes för rån och misshandel mot en 53-årig man i Järna, har fått sina domar omvandlade i hovrättens
domslut.

Istället för rån döms nu gärningspersonerna till grovt rån av hovrätten. Domen föll idag den 19/11 och samtliga av gärningspersonerna får sina straff skärpta av hovrätten. Den strängaste påföljden blev tre års fängelse för en av gärningspersonerna.

Det var den 19 april i år som det grova rånet utfördes i Järna, av fem gärningspersoner. Gärningspersonerna har, enligt hovrättens dom, i samförstånd planerat ett rån som sedan utfördes på ett så hänsynslöst sätt att det framkallat livsfara för rånoffret. 

Ligan använde sig av en falsk profil på Tinder, där de utgav sig för att vara en kvinna i 25- års åldern. Med den falska Tinder-profilen som lockbete, inledde ligan sin kontakt med den 53-årige mannen.

I chattkonversationer bestämdes det att den 53- årige mannen skulle åka ut till Södertälje från Stockholm. För att försäkra sig om att inte bli lurad hade han ringt till ligan, varav en av gärningspersonerna låtsades vara den kvinna som profilen utgav sig vara på Tinder.

53- åringen tog, enligt sin utsago, personen i andra änden telefonen, på orden. Han åkte därmed ut till Södertälje för att genomföra den planerade träffen, med vad han trodde var en kvinna i 25-års åldern. Men så var alltså inte fallet, istället väntade en gillrad fälla på mannen.

Ligan lurade ut mannen till Mossvägen/ Rönnvägen. Där gick den 53- årige mannen ut från sin bil och möter på två av gärningspersonerna. Dessa två gärningspersoner är de som dömts för medhälp till rån.

Till hovrätten beskriver mannen det som att han snabbt fattade misstankar införsituationen som började uppenbara sig för honom. Enligt mannens beskrivning kom sedan tre manliga gärningspersoner fram till platsen, från ett intilliggande buskage, på Mossvägen, och började misshandla honom, omedelbart. 

Efter att misshandeln genomförts tar gärningspersonerna ett flertal behörigheter av offret. De tar även mannens bil och kör ifrån brottsplatsen.

Mannen var så illa däran av misshandeln och det genomförda rånet att han behövde åka med ambulans till sjukhus. Skadorna som mannen inkom med till sjukhuset bedömdes vara av livshotande karaktär. Mannen hade, bland annat,  flera frakturer, hjärskakning, blödningar under huden och i ögonens bindehinnor, sårskador och svullnader.

Gärningspersonerna kunde samtliga spåras av polisen. Gärningspersonerna hade färdats i mannens bil som redan nästa dag hittades av polisen. De fynd som polisen gjorde i bilen, samt det faktum att två av gärningspersonerna hittades nära bilen, underlättade utredningen för polisen. 

Två av gärningspersonerna döms till tre respektive två år och åtta månader fängelse för grovt rån.

Övriga gärningspersoner som döms för grovt rån döms till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader respektive ett år. 

De två gärningspersoner som dömts till medhjälp av rån får inte sina straff omvandlade, men domen skärps av hovrätten. De döms till att betala ett solidariskt skadestånd till rånoffret ihop med övriga gärningspersoner, samt till 100 timmars ungdomstjänst vardera. 

Telgenytt har skrivit om detta tidigare i år, när tingsrättens dom föll mot ligan.

Den artikeln kan du läsa här: Nu föll domen mot ungdomarna för Tinderrånet i Järna

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 23 november 2021 00:00

Pappan begärd häktad för dubbelmord i Lina Hage

Polis

Foto: Shamash Oyal

Efter att två barn under tio år hittats döda i sitt hem greps båda föräldrarna, misstänkta för mord. Modern släpptes dock fri från misstankar medan åklagaren begär att fadern häktas.

(Annonslänk)

Det var på tisdagskvällen som den tragiska händelsen inträffade där två minderåriga barn hittades döda i en bostad. Enligt Aftonbladet hittades barnen döda i en säng.

På plats kunde polisen gripa två misstänkta personer, barnens föräldrar. Mamman person som tidigare varit anhålle släpptes på frifot under torsdagen och är inte längre misstänkt för brott.

– En av de anhållna är släppt för att personen inte längre är misstänkt för brott. Brottsutredningen fortgår med full kraft, med förhör, kompletterande brottsplatsundersökningar och andra tekniska undersökningar, sade åklagare Ulrika Rosén

Dock hölls pappan kvar i polisens förvar.
Under fredagen meddelade åklagaren att mannen, enligt uppgifter i 35-årsåldern, begärs häktad för dubbelmord på två barn i Lina Hage.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 12:08
Senast uppdaterad: 26 april 2024 16:41

Kollision mellan hästtransport och personbil

Lasar1

Läsarbild

En olycka inträffade på fredagsmorgonen i Södertälje när en hästtransport och en personbil kolliderade under en vänstersväng.

(Annonslänk)

På väg in på Morabergsvägen från länsväg 225 klockan 08:06 på Morabergsvägen inträffade en kollision mellan två fordon, en hästtransport och en personbil. Olyckan resulterade i tillfällig trafikblockering på olycksplatsen fram till klockan 09:45.

Ingen av de inblandade, varken människor eller hästen, rapporterades ha fått några allvarliga skador som krävde akut sjukhusvård. Polisen har dokumenterat händelsen och upprättat en anmälan gällande vårdslöshet i trafiken och vållande till kroppsskada.

Läsarbild

Läsarbild

Läsarbild

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 11:30
Senast uppdaterad: 26 april 2024 12:06

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors