Kevin Makota Ström kan skriva historia – Uttagen till VM i Ryssland

Nu kan brottaren från Nykvarn Kevin Makota Ström skriva historia när han ska representera Sverige i junior-VM.

Södertäljekillen, Kevin Makota Ström, är uttagen att som enda fristilsbrottare representera Sverige under Junior-VM i Ufa i Ryssland 15:e augusti.

– Det känns mycket bra och jag är väldigt taggad. Det är en ära att som ensam svensk få representera Sverige i herrfristil, säger Kevin Makota till Telgenytt.

Telgenytt skrev tidigare om 19 åringen Kevin Makota Ström som gjorde comeback, 28 juni i Tyskland, efter en långdragen ryggskada. Där tävlade Kevin i 70-kilosklassen och vann mot Albanien och Spanien, men förlorade mot en välmeriterad Georgier.

19 åringen Kevin Makota om comebacken i Tyskland “Gör det jag älskar”

Kevin Makota Ström på Junior EM i Dortmund, Tyskland

Kevin lyckades komma på en 7:e plats av totalt 23 deltagare i sin comeback i Tyskland och nu har han åter bevisat att han tillhör toppskiktet i världen genom att bli uttagen till Junior-VM i Ryssland.

Nykvarns killen Kevin Makota Ström fick bekräftat under landslagslägret i Örnsköldsvik den gångna helgen att han kommer att representera Sverige i Junior-VM i Ryssland och sätta Nykvarns brottarförening på världskartan.

– Vi i Nykvarns Brottarförening är väldigt stolta över honom, säger tränaren Gerry Ström.

Allstars team: Förbundskapten Mehdi Farokhian längst ut till vänster och brottartränaren Gerry Ström längst ut till höger.

I Ryssland ska Kevin tävla i den stentuffa 70 kg-klassen som den enda svensk på herrfristils sidan i mästerskapet. Här kan Kevin Makota skriva historia då Sverige inte har tagit någon mästerskapsmedalj i fristilsbrottning sedan sovjets fall.

Redan 2019 var Kevin Makota Ström nära ett VM-brons då han förlorade en tight bronsmatch mot den stora brottarnationen Iran.

Förbundskaptenen Mehdi Farokhian är mycket nöjd med Kevins prestation under det gångna tredagars lägret i Örnsköldsvik då han visat upp fina tekniker samt stort fighterhjärta.

I tre dagar lades det mycket fokus på Kevin. Där sparrades han en hel del med träningskompisen Khamzat Chimaev från Tjetjenien som tävlar i MMA-organisationen UFC sedan 2020

Khamzat Chimaev gjorde sig ett stort namn när han blev svensk mästare i fristilsbrottning. Att Kevin sparrats med en mästare och en rutinerad UFC fighter tyder på att man förbereder Kevin för det tuffa motståndet som väntar i Ryssland 15 augusti.

– Trots att jag inte har samma sparring och träningsförutsättningar som mina motståndare från öststaterna har, så kommer jag ändå som vanligt ge allt för att komma så långt som möjligt i detta VM. Det gick bra på mitt förra VM så det är bara att köra på, säger Kevin Makota