Företag i fokus:

Sport i Södertälje: Barns väg till utveckling och gemenskap

370262385_868609221601569_3764464060048428917_n

Från fotbollsplaner till baskethallar, via friidrott och gymnastik, sträcker sig Södertäljes engagemang för barns och ungdomars möjlighet att utöva sport långt bortanför tävlingar och medaljer. Sportaktiviteter kan spela en avgörande roll i barns fysiska och mentala utveckling, och i Södertälje har detta blivit en viktig del av många unga invånares liv.

Sport populärt bland barn i Södertälje
I Södertälje finns möjligheter för barn att engagera sig i roliga och sunda aktiviteter som inte bara ger chans för fysisk träning, utan också värdefulla lektioner i samarbete, disciplin och personlig utveckling. Mångfalden av sporter i Södertälje har en viktig inverkan på ungdomars utveckling och gemenskap med andra.

Men de ekonomiska ställningstaganden som familjer står inför när de stödjer sina barns sportdrömmar kan många gånger vara svåra att hantera, särskilt när kostnaderna för utrustning, medlemsavgifter och resor för tävlingar börjar samlas på hög. För många familjer blir en kredit en vettig lösning för att klara av dessa utgifter så att barnen kan fortsätta med sina sporter utan att familjens ekonomi tar stryk. Att använda kredit klokt kan ge den flexibilitet som behövs för att täcka dessa kostnader och samtidigt hålla familjens budget i balans.

Olika sporter och kostnader i Södertälje
Fotboll är en av de mest populära aktiviteterna i Södertälje där barn i alla åldrar kan delta. Kostnaden för fotboll inkluderar inte bara medlemsavgifter, utan också utrustning som skor och lämpliga kläder. Det är kostnader som kan bli svåra att täcka över hela säsongen, särskilt när barnen växer och behöver ny utrustning.

Basket är också en av de största sporterna i Södertälje bland barn och ungdomar. Staden är hem för flera framstående basketklubbar som har program för barn i alla åldrar. Dessa klubbar erbjuder ofta olika nivåer av träning och tävling, vilket gör det möjligt för barn att utvecklas och avancera i sporten. Kostnaderna för att delta i basket inkluderar medlemsavgifter och utrustning, men kanske också träningsläger och resor.

För barn intresserade av kampsport finns det flera klubbar som erbjuder judo, karate och taekwondo. Utöver medlemsavgifterna krävs specifik utrustning som dräkter och skyddsutrustning. Dessa kostnader kan variera beroende på vilken sport det rör sig om och vilken nivå barnet deltar på.

Andra populära aktiviteter inkluderar gymnastik och simning, där kostnaderna främst består av lektionsavgifter och nödvändig utrustning. Gymnastik kan kräva specialkläder och redskap, medan simning innebär kostnader för badkläder, simglasögon och ibland tävlingsavgifter.

Det här är exempel på utgifter som kan bli en rejäl utmaning för många familjer, särskilt om man har flera barn som är med i olika sporter. Att hålla koll på budgeten och hitta sätt att finansiera barnens sport är något som många familjer lägger tid på.

Ekonomiska lösningar: Användning av kontokredit
Ibland kan en kontokredit vara det som gör att barnen kan få utöva sina sporter. En sådan kreditlösning ger föräldrar flexibiliteten att betala för till exempel träningskläder genast och sedan gradvis återbetala beloppet under en tidsperiod som passar deras budget.

Att ha tillgång till en kredit kan också underlätta för föräldrar att hantera de överraskande kostnader som ofta följer med sporter, till exempel när en turnering eller ett träningsläger plötsligt dyker upp. Då kan det vara viktigt med en finansiering som är lätt att komma åt, så att man inte missar roliga och värdefulla chanser.

För att underlätta för familjer att göra kloka ekonomiska beslut, är det viktigt att välja kreditgivare som har tydliga villkor och rimliga räntor.

Berättelser från Södertäljes sportföräldrar
Föräldrar har givetvis unika insikter och erfarenheter när det gäller att finansiera sina barns sporter. En mamma till två fotbollsspelande barn delar med sig av sin erfarenhet: ”Kostnaden för fotbollsskor, bollar och kläder är ibland höga. Vi försöker planera och spara, men det händer ändå att det är svårt att få ekonomin att gå ihop.” Hon kommer med ett tips till nyblivna sportföräldrar: 

●  Var förberedd på oväntade utgifter, särskilt under säsongens början.

En pappa, vars dotter tränar gymnastik, nämner hur kostnaderna kan överraska nya föräldrar. ”Man tänker inte alltid på alla småsaker som behövs. Från träningskläder till lägeravgifter, det blir en del,” säger han. Hans tips är:

●  Glöm inte hur viktigt det är att dela erfarenheter med andra föräldrar för att bli medveten om och kunna hantera kostnaderna. Hjälp varandra, ingen är ensam i detta!

Ett återkommande tema bland föräldrarna är vikten av att hitta balansen mellan att stödja sina barns intressen och att hantera familjens budget. Många föräldrar har upptäckt att god planering och ibland kreativa lösningar, som att köpa eller byta begagnad utrustning, kan göra en stor skillnad.

Samhällsstöd och subventioner
Södertälje kommun har dragit igång flera initiativ för att underlätta deltagande i olika sporter för barn. Här finns subventioner och stödprogram vars mening är att minska den ekonomiska bördan för familjer. Exempel på stöd:

●  Ekonomiskt stöd till föreningar: Södertälje kommun ger ekonomiskt stöd till föreningar som bedriver sportverksamhet för barn och ungdomar. Detta stöd kan användas till att täcka kostnader för utrustning, ledare och arrangemang.

●  Äger och driver idrottsanläggningar: Södertälje kommun äger och driver flera idrottsanläggningar, som till exempel fotbollsplaner, basketplaner och simhallar. Dessa anläggningar är tillgängliga för allmänheten, inklusive barn och ungdomar.

●  Sommaraktiviteter: Södertälje kommun erbjuder olika typer av sommaraktiviteter, som till exempel fotbollsskola, basketläger och simskola. Dessa aktiviteter är till för barn och ungdomar i alla åldrar.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2023 03:00
Senast uppdaterad: 28 november 2023 10:54

Länsstyrelsen godkänner utökad skyddsjakt på dovhjort

nature-animal-wildlife-deer-horn-stag-32858-pxhere.com_

Foto: Pexels

Länsstyrelsen reviderar sitt tidigare beslut och tillåter nu en utökning av skyddsjakt på dovhjortar för att minska skador på grödor i Nykvarn och Södertälje kommun.

Länsstyrelsen har ändrat sitt beslut från den 7 november 2023, vilket innebär en utökning av skyddsjakten med ytterligare 25 dovhjortar, specifikt hindar och kalvar. Detta justerade tillstånd gör det möjligt för totalt 60 dovhjortar att fällas fram till den 31 mars 2024 på flera fastigheter i Nykvarn och Södertälje kommun.

(Annonslänk)

Beslutet, som omprövades efter en ansökan från berörd part på grund av fortsatt höga skador på grödor, grundas på rapporteringen av de redan fällda 32 dovhjortarna och de framgångsrika åtgärderna under skyddsjakten. Trots användning av skrämselmetoder, som fyrverkerier och stängsel, kvarstår behovet av ytterligare avskjutning.

Länsstyrelsen bedömer att den utökade kvoten inte kommer att överstiga det antal som krävs för att skadorna på grödor ska minska under tillståndsperioden, och understryker att dovhjortsstammen bör regleras under ordinarie jakttid på dagtid. Det nya beslutet gäller omedelbart och inkluderar ett förbehåll att det kan återkallas om det finns särskilda skäl.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 mars 2024 17:32

Södertäljebor betalar upp till 60 procent mer för bilförsäkring

Bil Car Pixnio Merce

Foto: Pixnio

Äger du en bil och bor i ett område som polisen beskriver som ett ”utsatt område” i Södertälje? Då är din bilförsäkring betydligt dyrare än i lyxkvarteren, rapporterar jämförelsetjänsten Zmarta.

Boende i särskilt utsatta områden i Södertälje, inklusive Ronna, Lina, Gena, Saltskog och Hovsjö, står inför avsevärt högre kostnader för bilförsäkringar än genomsnittet i Sverige, med priser som överstiger även de i exklusiva områden som Djursholm och Östermalm.

– Att människor som bor i områden med lägre inkomster måste betala mer för bilförsäkringen känns lite som upp- och nervända världen. Men när försäkringsbolagen sätter sina premier tittar de på risken för bilskador och den är högre i särskilt utsatta områden än i övriga delar av landet. Det är den stora orsaken till att priserna skiljer sig så mycket, säger Åsa Hauer, affärsområdeschef på Zmarta Försäkring.  

(Annonslänk)

En genomgång av över 15 000 bilförsäkringar av jämförelsetjänsten Zmarta avslöjar att helförsäkringen, som normalt kostar runt 5 900 kronor, kan uppgå till närmare 8 700 kronor i dessa utsatta områden – en ökning med 50 procent jämfört med resten av landet och till och med mer än i exklusivare områden. För halvförsäkringar är skillnaden ännu större, med en prisökning på över 64 procent, vilket pekar på en signifikant ekonomisk belastning för invånare i Sveriges mer utsatta områden.

Priset på bilförsäkringen beror inte enbart på var du bor. Faktorer som påverkar kostnaden inkluderar även ägarens ålder, bilens ålder, märke, körsträcka samt vilken typ av försäkring du väljer.

– Unga förare är generellt sett mer inblandade i trafikolyckor och vissa bilar kostar mer att laga. Det här vet försäkringsbolagen som sätter priserna därefter. För att hitta en så bra bilförsäkring som möjligt för dina behov behöver du därför vara aktiv och jämföra minst en gång om året, säger Åsa Hauer.

Faktorer som påverkar priset på bilförsäkringen. Fakta Zmarta.
Körsträcka 
Ålder 
Bilmärke 
Bostadsort 
Omfattning 
Självrisknivå 
Olyckshistorik 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 mars 2024 20:00
Senast uppdaterad: 18 mars 2024 17:11

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors