Inget spel i division 1 för Södertelge Volleys damer A nästa säsong

Foto: Johanna Lundgren Gestlöf.

Det var en tuff helg för Södertelge Volleybollklubbs damlag i kvalet till division 1 som avgjordes i helgen.

Efter en strålande säsong som nästan helt obesegrade i Division 2 Östra hamnade laget på fjärde och sista plats i kvalet. 

– Vi hade otur med både en otäck skada, saknade spelare och långa avbrott i matcherna, men Solna var värdiga vinnare, säger lagets passare Agnes Westerberg.

Det var två lag från Division 1 och två lag från Division 2 som i helgen gjorde upp om en plats i nästa säsongs Division 1. Att det bara fanns en plats på spel beror på att man kommer att minska antalet lag i Division 1 till i höst.

Första matchen var mot hemmalaget Solna, som också var det bäst rankade laget i kvalet. Södertelge spelade bra i de första två seten. I det första vann Solna med 25-18, men lagen spelade egentligen jämnt hela tiden förutom i en rotation där Södertelge inte lyckades ta emot servarna och Solna drog iväg med 8 poäng. I andra set blir det 25-21, och det är fortsatt försvarsspelet och servmottagningen som inte fungerar för Södertelge.

Södertelge Volleys damer. Foto: Johanna Lundgren Gestlöf.

– Tyvärr saknade vi två av lagets bästa försvarsspelare, och lyckades inte bryta Solnas servar som vi borde ha gjort. I tredje och sista set är det som att luften har gått ur oss helt och vi lyckas inte alls kontra på deras servar och anfall. Setet slutar 25-8 till Solna och det är nog säsongens sämsta set för vår del, säger lagets passare Agnes Westerberg.

Andra matchen spelades mot åländska Jomala. Första set blir en förlust, men i andra set kommer laget igång ordentligt. Försvaret fungerar bättre men framförallt är anfallet tillbaka. Men vid 20-12 i ledning till Södertelge händer det som inte får hända – Frida Alvarsson landar fel efter ett anfall och får bäras av planen med allvarliga knäsmärtor. Alvarsson är såväl lagkapten som en av lagets bästa poängplockare. Södertelge lyckas ändå vinna setet med 25-23, men är uppenbart skakade.

I tredje och fjärde set är mycket av den energi som brukar karakterisera Södertelge ersatt med oro och trötthet, och det blir dessutom ett långt spelavbrott i fjärde set efter strul med matchprotokollet.

– Det var en lång dag och vi lyckades inte hålla fokus. Ibland spelar vi riktigt bra och visar vad vi går för, men över lag var det inte vår dag idag, säger vänsterspiker Isabella Hansson. Men just nu känns det viktigaste ändå att få besked om Frida och att hon kan komma tillbaka snart igen.

Foto: Johanna Lundgren Gestlöf.

På söndagen spelades helgens tredje och sista match mot Degerfors. Nu kände man igen Södertelge igen – man hade roligt på planen och höll energin uppe. Tyvärr förlorade Södertelge även matchen mot Degerfors i sista stund – i femte avgörande set med 16-14. Så jämnt som det kan bli alltså.

– Idag spelade vi jättebra mot Degerfors. Vi saknade självklart Frida, men igår saknade vi både vår coach och några spelare som var med idag vilket gjorde stor skillnad. Vi visar att vi verkligen kan sätta press på Division 1-lag och hade vi haft en full trupp hela tiden tror jag det hade sett annorlunda ut. Nu satsar vi på att vinna Division 2 igen nästa år och kvala upp då istället, säger Agnes Westerberg.

Solna VBK blev till slut det laget som försvarade sin plats i Division 1 efter tre raka vinster.

– En av Solnas spelare, Katarina Lundgren Gestlöf, är uppvuxen i Södertelge Volleybollklubb och dessutom syster till Johanna i vårt lag så vi är i alla fall glada att Södertelge är representerat i Division 1 nästa år. De var värdiga vinnare, avslutar Isabella Hansson.

Text: Johanna Lundgren Gestlöf