Söderenergi i nytt samarbete – “Vi ska alltid ligga i framkant”

Foto: Söderenergi, Ragn-Sells.

Varje år släpper Södertäljeföretaget Söderenergi cirka 25 000 ton flygaska för att producera värme och el.

Det ska nu samlas in av miljöföretaget Ragn-Sells efter att ha skrivit avtal om ett nytt sammarbete.

Söderenergi som är Sveriges fjärde största fjärrvärmeproducent kommer att använda sig av Ragn-Sells nya anläggning i Upplands-Bro för att ta bort miljögifter ur kretsloppet.

– Hållbar energiförsörjning är vårt huvuduppdrag och vi ska alltid ligga i framkant när vi väljer teknik. Genom vårt samarbete med Ragn-Sells tog vi förra året hand om 105 ton tungmetaller. Nu kan vi genom det nya avtalet glädjande nog se till att stora mängder användbara råvaror i vår flygaska kommer tillbaka in i kretsloppet, säger Karin Medin, vd på Söderenergi.

Enligt Mikael Hedström, VD på Ragn-Sells, kan flygaskan från kraftvärmebolag omhändertas genom att värdefulla resurser utvinns samtidigt som miljögifter tas bort genom en ny cirkulära lösning.

– Vi är glada och stolta över att en ambitiös aktör som Söderenergi väljer vår nya teknik för att återvinna askan, säger han i ett pressmeddelande.

I Sverige produceras cirka 300 000 ton flygaska som kan innehålla höga halter av farliga ämnen för att producera värme och el. I brist på hållbara alternativ har större delen av askan skickats till ett nedlagt kalkbrott i Oslofjorden.