Astra nya covidläkemedel får grönt ljus – “Mycket positivt besked”

Foto: Creative Commons.

Ett nytt avtal tecknades nyligen mellan AstraZeneca och Socialstyrelsen för att leverera covid-19-medicinen Evusheld som förebyggande behandling av covid-19 för patienter med nedsatt immunförsvar.

Nu har läkemedel även fått klartecken av Europeiska Läkemedelsmyndigheten.

– Det här är ett välkommet och mycket positivt besked för de av våra medlemmar som har blodcancer och andra maligna blodsjukdomar, personer med ett dysfunktionellt och försvagat immunförsvar. De har tvingats fortsätta med social distansering trots att samhället har öppnat upp sig, säger Lise-lott Eriksson, ordförande i Svenska Blodcancerförbundet som välkomnar beskedet.

Totalt handlar det om drygt 1700 doser som görs tillgängliga för patentet i Sverige som blir ett av de första länderna i Europa att använda läkemedlet.

Det innebär att läkemedlet finns tillgängligt för patienter i Sverige som ett av de första länderna i Europa.

Enligt Astra är läkemedlet är avsedd för patienter går på dialys, de med blodcancer och andra cancerformer som behandlas med cellgifter, patieneter som tar mediciner efter organtransplantation eller tar immunosuppressiva läkemedel för exempelvis MSoch reumatoid artri.

– Det känns väldigt bra att detta läkemedel nu görs tillgängligt för en specifik grupp av dessa patienter, säger Anna-Lena Engwall, chef för AstraZeneca i Norden i ett pressmeddelande.