Ryskt fartyg fick vända om i Södertälje Hamn – “Vi tog beslutet internt”

Södertälje Hamn. Foto: Telge Energi.

Förra veckan fick ett ryskt lastfartyg med containrar vända i Södertälje hamn.

Att stoppa det ryska fartyget handlade om säkerhet enligt vice VD för hamnen, det rapporterar Sveriges Radio tidigare idag.

Idag finns det inget beslut på regeringsnivå att stoppa ryska fartyg, men trots detta beslutade Södertälje hamn att stoppa fartyget.

– Vi tog beslutet internt i skenet av vad som händer i Ukraina och naturligtvis de kraftiga sanktionerna som sker runtomkring oss gentemot Ryssland, säger Per Fredman, vice VD för Södertälje hamn till Sveriges Radio.

Enligt Fredamn gjordes en riskbedömning där de valde att sätta personal, hamn och Södertälje i fokus. Fler ryska fartyg väntas ankomma till hamnen, men det är ännu oklart hur man agerar i fortsättningen.

– Det är ju ganska ofta som ryska fartyg seglar under bekvämlighetsflagg och då är de inte ryskflaggade, så det får vi helt enkelt bedöma från fall till fall när det skulle hända, säger Fredman till SR.

I slutet av mars väntas styrelsen för Södertälje hamn ta ett beslut i frågan.

Klart med ny VD för Södertälje Hamn – “Väldigt glad och hedrad”