Kommunen i debatt om klanrapporter och nedstängda bankkonton

Hösten 2020 pekade polisen, i en intern hemligstämplad rapport, ut 34 kriminella släktbaserade nätverk och att några av dem ska enligt polisens påstående finnas i Södertälje.

I samband med rapporten har flera företagare och privatpersoner drabbats med att få sina bankkonton nedstängda utan laglig grund.

– Dom är helt medvetna om att de stänger bankkonton utan rättslig grund, säger advokaten Staffan Wilow, som representerar ett tiotal drabbade kunder varav åtta av att dessa är i domstol.

Polisens hemliga kartläggning misstänks peka ut oskyldiga människor

Özcan Kaldoyos, som medverkar i debatten, ifrågasätter polisens hemliga släktbaserade rapport och de nedstängda bankkonto. Özcans 90-åriga mor fick sick bankkonto avslutat efter bankens agerande.

– Det här är diktatoriskt beteende. Vi är över 200 000 assyrier, syrianer och kaldéer i Sverige och det är bara i Södertälje bankerna är så aggressiva, säger Özcan Kaldoyo som ifrågasätter NOA chefen, Linda H Staaf, och kräver svar.

Hur många är lagförda? Varför stänger bankerna konton? Hur ser det ut ur rättsstatsprincipen? Vad säger polisforskare om rapporten? Vad betyder det för Södertälje kommun?

Det är några av frågorna som diskuteras under livesändningen.

– Det är hårresande påstående, säger Dikran Ego i livesändning i Assyria TV.

SE LIVESÄNDNINGEN HÄR.