Scania miljardsatsar i Södertälje – Ny testbana för elektrifierade fordon

Illustration/Bild: Scania.

Scania planerar att investera cirka en miljard kronor i ny testbana för autonoma och elektrifierade fordon i Södertälje. En testbana för framtidens nya fordon som en del av Scanias forskning- och utvecklingsverksamhet. 

– Vår ambition är att vara ledande inom elektrifieringen av tunga fordon och över tid stärka vår förmåga även inom självkörande fordon. Det krävs stora satsningar för att ligga långt fram i teknikutvecklingen, säger Anders Williamsson, chef för Scanias industriella verksamhet i ett pressmeddelande.

Nyligen färdigställdes Scanias nya gjuteri och bredvid chassifabriken i Södertälje arbetar Scania för fullt med att bygga en batterimonteringsanläggning.

– Vi utvärderar och undersöker möjligheten till att bygga en provbana anpassad för framtidens fordon för att möta det behov inom autonomt och elektrifiering vi ser kommer, säger Williamsson.

Scanias miljardsatsar i ny anläggning i Södertälje. Illustration: Scania.

Nästa investering på cirka 975 miljoner kronor gäller en ny- och tillbyggnad av bolagets provbanor, men förs måste ansökan godtas av Länsstyrelsen.

– Vi fortsätter att investera lokalt i Södertälje, för att ha närhet till hela kedjan med produktion, utveckling och testning. Det är viktigt för Scania men också viktigt för fordonsklustret i Mälardalen och för Sveriges förmåga att ligga i framkant inom utvecklingen av hållbara transportlösningar, säger Anders Williamsson. 

Ambitionen att påbörjas arbetet under 2022 väntas pågå till tidigast år 2026.

Illustration. Scania.