Alla hjärtans dag idag – Men vet du var traditionen kommer ifrån?

Idag firar vi kärlekens dag över hela landet, en tradition som tagits efter från USA – Valentines Day.

Men det är via handeln som såg marknadsföringsmöjligheter i dagen som Alla hjärtans dags fick fäste i Sverige under 1950-talet. Därefter ökade försäljningen av alla möjliga presenter, främst godis och blommor som associeras med dagen. Och försäljningen fortsätter att öka än idag

Namnet kommer efter ett romerskt helgon Sankt Valentin som det idag finns väldigt lite information om. Däremot har firandet sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet under medeltiden i England och Frankrike.

På medeltiden ansågs 14 februari vara den dag då fåglarna bildade par, men när byar i England och Frankrike utsåg pojkar och flickor till låtsaspar fick dagen en annan betydelse. När ungdomar fördes ihop två och två inför vårens och sommarens lekar och danser uppkom kopplingen till kärleken och romantiken.

Under 1300-talets blev Valentindagen en fest för ungdomar och förälskade i England och Frankrike som bland annat skrev dikter till varandra.

Den äldsta kända Valentinhälsningen är från år 477. En dikt som den unga Margery Brew ska ha skickat som en hälsning till sin trolovade John Paston, som hon kallade för sin ”worshipful and well beloved valentine”.

Firandet fortsätter att växer och de senaste decennierna och har den 14 februari blivit en självklar dag att visa uppskattning för ens partner, familjemedlem eller en vän.