WHO-chefen optimistiskt – Pandemin kan vara över i år

Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Creative Commons.

Den nya virusvarianten omikron tar ett allt starkare fäste i flera länder runt om i Europa. Även i Sverige är smittspridningen hög där varianten sprider sig i flera kommuner regioner där den väntas dominera helt.

I ett uppmärksammat uttalande menar WHOs generaldirektör att pandemin kan vara över i år och att målsättningen är att 70 procent av världens befolkning ska vara vaccinerade fram till juli.

Att en ny virusvariant skulle uppstå och dominera helt är något som WHO och flera ledande personer varnat för om inte vaccindoser inte når ut till alla delar av världen. I Sverige ökar spridningen och allt fler söker vård.

– Även om vi har sett en ökning i antalet personer som behöver vård på grund av covid-19, gör vaccinerna att det är mycket färre nu jämfört med tidigare perioder av hög smittspridning. Det visar vikten av att ännu fler blir vaccinerade, och att de som nu får erbjudande om en påfyllnadsdos också tar den dosen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

I ett uttalande skriver Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektören för World Health Organization, WHO, att han tror att sjukdomen Covid-19 kommer att besegras i år, 2022.

– Vissa länder har undergrävt rättvisa och skapat de idealiska förutsättningarna för uppkomsten av Omicron-varianten, och ju längre orättvisa fortsätter, desto större är riskerna för att viruset utvecklas på sätt som vi inte kan förhindra eller förutsäga. Om vi gör slut på orättvisan, avslutar vi pandemin, sa generaldirektören Adhanom i uttalandet.

WHO nya målsättning för 2022 är att vaccinera 70 % av människorna i alla länder senast i juli för att få ett slut på pandemin.