Företag i fokus:

BESKEDET: Restauranger får begränsade öppettider – igen

2021_12_food_glass_dinner_restaurant_wine_silverware_eating_plate-106123.jpgd_

Under dagens pressträff presenterade Folkhälsomyndigheten och statsminister Magdalena Andersson (S) de nya åtgärderna för att minska smittspridningen.

Detta efter den kraftiga smittspridningen som råder i landet.

De nya restriktionerna börjar gälla från och med onsdag 12 januari och en av dessa åtgärder är att restauranger måste stänga klockan 23:00.

– Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger Magdalena Andersson under dagens pressträff

Förutom att krogar måste stänga senast klockan 23:00, inför även ett maxtak för större evenemang på 500 personer och att antalet personer på sammankomster på uthyrda lokaler sänks från 50 till 20 deltagare.

– Om sjukvården ska klara sina uppdrag behöver vi få ner smittspridningen, säger Magdalena Andersson. 

Under dagens pressträff förlängdes även avrådan för deltagande i olika typer av cuper och läger inomhus, smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafik samt att använda munskydd när många reser.

Det här gäller från och med onsdag den 12 januari:

  • Privata sammankomster. Sänkt tak till 20 personer. Avser uthyrning av lokaler.
  • Allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus.Maxtak på 500 personer, även med vaccinationsbevis.
  • Inresor. Kravet på att utländska medborgare över 12 år ska uppvisa ett max 48 timmar gammalt negativt covidtest vid inresa till Sverige tas bort, men covidpass återinförs som krav för inresa från 18-års ålder.
  • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. Undantag finns för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.
  • Mässor. För mässor med fler än 50 deltagare kommer vaccinationsbevis att krävas. Dessutom finns krav på en yta på minst 10 kvm per person.
  • Serveringsställen. Krav om max åtta personer per sällskap, 1 meter mellan sällskapen och bara sittande gäster. Stängning senast kl 23.
  • Vuxna personer. Råd tillkommer om att alla vuxna uppmanas att begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang. Tidigare allmänna råd om att undvika trängsel, hålla avstånd, arbeta hemifrån, resa vid andra tider än rusningstrafik kvarstår.
  • Cuper och läger inomhus. Avrådan förlängs med omprövning den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.
  • Vuxenutbildningar och lärosäten. För lärosäten utvecklas rekommendationen om delvis distansundervisning för att glesa ut i undervisningslokalerna, men ska inte gälla som en heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, samt övrig vuxenutbildning bör fortsatt genomföras med riskreducerande åtgärder på plats.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 10 januari 2022 00:00

Bolag skickar vilseledande fakturor till Södertäljeföretag

IMG_0879

”Deras brev är mycket vilseledande, säger en Södertäljeföretagare. – ”Väldigt lätt att missuppfatta som en riktig faktura.”, skriver en annan

Företag i Södertälje har blivit utsatta för vilseledande fakturor utsända av bolaget Web Hosting Solutions 24, med en bolagsman skriven i Västerås. Fakturorna framställs som legitim betalning, men i verkligheten är de bara förklädda erbjudanden.

Flera företagare i Södertälje har nyligen rapporterat att de mottagit vilseledande fakturor från bolaget Web Hosting Solutions 24. Vid första anblicken verkar dessa dokument vara äkta fakturor, men en närmare granskning av det finstilta avslöjar att det endast handlar om erbjudanden om webbhostingtjänster. Trots detta, inkluderar dokumenten ett OCR-nummer och ett tydligt markerat förfallodatum, vilket kan leda mottagare att felaktigt tro att de måste genomföra en betalning.

”Väldigt lätt att missuppfatta som en riktig faktura.”, skriver en av 22 personer som recenserat bolaget på Trustpilot.

(Annonslänk)

Fakturorna uppmanar mottagare att betala 4,875 kr, men det finstilta förklarar att summan är del av ett erbjudande, inte en faktura. Bolagets praxis ifrågasätts ytterligare i dess allmänna villkor, där det står att de har rätt att överlåta tjänsten till ett annat företag och ändra priser utan att tydligt informera kunderna.

En lokal företagare delade med Telgenytt sina misstankar och berättade att Web Hosting Solutions 24 mycket väl kan ha satt i system att använda vilseledande fakturor för att lura företag, särskilt de med hög omsättning och många inkommande fakturor.

– Deras brev är mycket vilseledande. Är man inte uppmärksam är det lätt att fakturan betalas, förklarar företagaren.

Vidare undersökningar av Telgenytt har avslöjat att bolagsmannen bakom Web Hosting Solutions 24, som är skriven i Västerås, är involverad i ytterligare företag med liknande anmärkningar och som figurerar på Svensk Handels Varningslista. Web Hosting Solutions 24, baserat i Kista, rapporterades ha en omsättning på över 10 miljoner kronor, medan Network Hosting Europe AB, med säte i Danderyd, nästan nådde 1 miljon kronor i omsättning. Bolagen drivs av en 31-årig man och en kvinna född 1982, båda med adress i Västerås.

Telgenytt har varit i kontakt med Web Hosting 24, men företaget har valt att inte medverka.

– Tyvärr har jag inte behörighet att ta ett samtal här med dig angående det här, säger företagets kundtjänst till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 16:50
Senast uppdaterad: 19 april 2024 16:54

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors