JUST NU: Nya restriktioner och inställda event – Vaccinbeviset räcker inte till

Magdalena Andersson under dagens pressträff. Skärmdump: Regeringen.

När statsministern Magdalena Andersson under tisdagen presenterade de nya restriktionerna under pressträffen var budskapet tydligt – Det blir inget festande, varken under jul eller nyår.

Den nya virusvarianten Omicron väntas dominera helt under en tid och nu inför flera nya restriktioner för att stoppa smittspridningen.

– Det allra viktigaste är att vaccinationerna i befolkningen ökar. Alla behöver också stanna hemma vid symtom för att inte sprida smittan vidare, och testa sig för att möjliggöra smittspårning och att bryta smittkedjor. Men vi ser att smittspridningen i befolkningen ökar, liksom belastningen på hälso- och sjukvården. Den mer smittsamma virusvarianten omikron väntas snart dominera helt, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen befinner vi oss i ett allvarligt läge och därför införs flera regler för att stoppa spridningen.

På krogar och restauranger återinförs de tidigare restriktionerna, gäster måste sitta ner och hålla avstånd till varandra. Covidbeviset kommer att behövas allt oftare och får en större betydelse och negativ coronatest måste visas vid inresa.

Under pressträffen meddelande statsminister Magdalena Andersson att ytterligare åtgärder är nödvändiga under en tid för att bromsa utvecklingen.

– Vår samlade bedömning är därför att ytterligare åtgärder är nödvändiga under en tid för att bromsa utvecklingen, säger Karin Tegmark Wisell.