Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Bankerna avslutar 100-tals kundkonton – Flera Södertäljebor drabbade utan rättslig prövning

2021_12_262693932_895405377830704_164262604182505612_n

Foto: Pxhere.

Vid 18-tiden under fredagen publicerade Länstidningen i Södertälje en artikeln där man framför att ett 100-tal kunder fått sina konton avslutade.

Detta på grund av att personerna inte kunnat redovisa varifrån deras pengar kommer ifrån enligt tidningens källor. Något som nu motsägs enligt flera källor till Telgenytt.

Åklagaren Fredrik Sandberg vid Ekobrottsmyndigheten säger till Lt att bankerna skärpt sin medvetenhet kring penningtvättbrott i Södertälje.

– Det har ju blivit ett högre tryck från Finansinspektionen på penningtvättillsynen, säger åklagaren Fredrik Sandberg vid Ekobrottsmyndigheten till Lt.

Bara några minuter efter att LT publicerat artikeln trillade det in information till Telgenytt från flera källor som har helt andra uppgifter än tidningens innehåll.

– Majoriteten, om inte alla, som blivit tillfrågade om var pengarna kommer ifrån har redogjort var pengarna kommer ifrån. Klart och tydligt. Visst kan det finnas någon enstaka som gjort fel, men majoriteten av dessa 100-tal som fått sina konton nedstängda är i grunden helt oskyldiga, säger en källa till Telgenytt.

Enligt källor stänger bankerna 100-tals privata konton utan rättslig prövning. Bild: Privat.

Enligt uppgifter till Telgenytt har företagare som arbetat med en och samma bank i flera decennier kastas ut utan förvarning och utan en vettig förklaring. Bankerna ska enligt uppgifter sagt upp konton med kort varsel och gett sina kunder månader att hitta ny bank. 

Vidare framgår det även att privatpersoner drabbats. Personer som har flera miljoner i bolån kastas ut på gatan enligt en uppgiftslämnare till Telgenytt. Privatkunder som varit kunder i banken i decennier står helt banklösa och med miljoner i skulder i bolån.

Detta strider mot EU-lagen där alla som kan visa att de är bosatta inom EES har rätt att ha ett så kallat betalkonto med grundläggande funktioner i svenska banker. Om det skulle strida mot den så kallade penningtvättslagen eller om det finns ”särskilda skäl”, har banken rätt att säga upp bankkontot.

Men enligt uppgifter till Telgenytt är majoriteten av de drabbade oskyldiga och svarat fullständigt när bankerna krävt information gällande var pengarna kommer ifrån.

Flera privatpersoner är drabbade utan rättslig prövning på grund av bankernas agerande enligt uppgifter till Telgenytt.

Bankerna ska ha skickat förfrågningar under hösten om vissa transaktioner för att uppdatera kundernas ”Kundkännedom” för att bland annat motverka penningtvättbrott. Trots fullständiga svar har flera Södertäljebor blivit uppsagda från sina företagskonton, privatkonton med tunga bolån, bankernas ursäkt har då varit ”Bristande kundkännedom”.

– Många är drabbade, men folk håller det för sig själva. De känner sig hjälplösa och anser sig vara dömda på förhand, säger en källa till Telgenytt.

”Principen är att om banken erbjuder betalkonton med grundläggande funktioner till någon ska de erbjudas till alla. Det råder med andra ord så kallad kontraheringsplikt, vilket innebär att banken inte kan välja vilka av deras nuvarande eller blivande kunder som ska få betalkonto med grundläggande funktioner.”, står det på Konsumenternas hemsida.

ÄR DU OCKSÅ DRABBAD? Kontakta oss helt anonymt här!

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 december 2021 00:00

TV/BILDEXTRA: Här grips misstänkta pistolmannen

EA182DAB-4A05-4FD6-A297-E56DADEA9207

Foto: Läsabild

Polisen avlossade varningsskott efter misstänkt pistolman i Ronna• Två personer har gripits.

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Se film från platsen via Snapchat (läsarvideo)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 23:06
Senast uppdaterad: 26 april 2024 23:06

JUST NU: Polis avlossar varningsskott vid gripande

Polis

Arkivbild

Flera polispatruller och ambulanser har kallats till en adress i Södertälje efter att en inringare larmat om flera personer med vapenliknande föremål utanför en bostad.

På fredagskvällen rapporterades en stor polisinsats vid Ronna. Larmet inkommande strax efter 20:00 efter att personer uppmärksammats med vapenlikande föremål.

(Annonslänk)

Vid polisens ankomst uppstod en situation som resulterade i att ett varningsskott avfyrades av en polis, enligt uppgifter till Telgenytt.

– Vi fick samtal om att några rörde sig i området och ska burit på ett vapenliknande föremål. När första polispatrullen kommer till platsen ska man ha avlossats ett varningsskott, säger polisens presstalesperson till Telgenytt. 

Enligt rapporter till Telgenytt befinner sig uppemot en 10 polisbilar på platsen.

Området är nu avspärrat för teknisk undersökning och en förundersökning gällande grovt vapenbrott har inletts. Ingen ska ha kommit till skada i samband med det avlossande skottet. Enligt uppgifter till Telgenytt är två män gripna och en förundersökning gällande grovt vapenbrott är inledd.

Texten uppdateras: 

Två personer är gripna misstänkta för grovt brott mot vapenlagen och grovt vapenbrott, skriver polisen på deras hemsida.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 21:10
Senast uppdaterad: 26 april 2024 22:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors