Företag i fokus:

Oförändrad åldersgräns för vattenskoter – Förarbevis införs

2021_12_jet-ski-2781095_1280

För tre år sedan infördes en åldersgräns på femton år för användandet av vattenskoter. Nu har åldersgränsen utvärderats av Transportstyrelsen och beslutet är att låta åldersgränsen stå kvar.

Från och med 1 maj 2022 gäller krav på att man kan uppvisa förarkort, en av anledningarna till att åldersgränsen inte höjs, menar Transportstyrelsen. 

Regeringen gav Transportstyrelsen uppdraget att genomföra en utvärdering på den åldersgräns som lagstiftades för tre år sedan, gällande åkandet av vattenskotrar. I en slutrapport till regeringen meddelar myndigheten att en höjning av åldersgränsen inte är aktuell. 

– Vi har kommit fram till att det i nuläget inte finns tillräckliga skäl att föreslå en höjning av åldersgränsen. Kravet på förarbevis införs 1 maj och vår bedömning är att den nya lagen behöver träda i kraft och utvärderas innan åldersgränsen eventuellt förändras, säger Erika Persson, utredare på avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.

För att erhålla förarbevis för vattenskoter behöver man delta i en två dagars utbildning samt få ett godkänt slutprov.

Myndigheten säger dock att åldersgränsen kan höjas längre fram, om det visar sig att åldersgränsen är problematisk. 

– Det finns tecken på att en höjning av åldersgränsen kan vara lämplig, säger Sjöpolisen till TT. 

En vattenskoter kan nå höga hastigheter, eftersom den har en relativt kraftig motor. Ett av flera skäl till att höja åldersgränsen, enligt de polisiära myndigheterna.

Sjöpolisen och Kustbevakningen delar uppfattningen att det finns flera belägg för att höja åldersgränsen. I Norge har åldersgränsen lagts på arton år för att åka vattenskoter, då forskning visat att ungdomar är mer riskbenägna än vuxna.

Statistisken i Sverige visar att det är vuxna människor som hamnar i flest olyckor med vattenskotrar, något som åtgärdats med strängare lagstiftning.

Sedan i somras får polisen bötfälla de som åker vattenskoter på ett onödigt störande sätt. Ett av flera alternativa initiativ till en höjning av åldersgränsen.

En högre åldersgräns i Sverige är inte aktuell i dagsläget. Samspelet mellan Transportstyrelsen, Polisen och Kustbevakningen anses vara tillräcklig, enligt Transportstyrelsens slutrapport till regeringen. 

Om behovet att höja åldersgränsen dyker upp längre fram, så får myndigheten avgöra det då.

– Vi tror att de här förändringarna gör att man kommer till rätta med en hel del av den buskörning som förekommit tidigare säsonger. Samtidigt är det viktigt att följa utvecklingen och skulle åldersgränsen behöva höjas i en framtid är det ingenting som vi kommer att motsätta oss, säger Erika Persson.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 10 december 2021 00:00

JUST NU: Polis avlossar varningsskott vid gripande

Polis

Arkivbild

Flera polispatruller och ambulanser har kallats till en adress i Södertälje efter att en inringare larmat om flera personer med vapenliknande föremål utanför en bostad.

På fredagskvällen rapporterades en stor polisinsats vid Ronna. Larmet inkommande strax efter 20:00 efter att personer uppmärksammats med vapenlikande föremål.

(Annonslänk)

Vid polisens ankomst uppstod en situation som resulterade i att ett varningsskott avfyrades av en polis, enligt uppgifter till Telgenytt.

– Vi fick samtal om att några rörde sig i området och ska burit på ett vapenliknande föremål. När första polispatrullen kommer till platsen ska man ha avlossats ett varningsskott, säger polisens presstalesperson till Telgenytt. 

Enligt rapporter till Telgenytt befinner sig uppemot en 10 polisbilar på platsen.

Området är nu avspärrat för teknisk undersökning och en förundersökning gällande grovt vapenbrott har inletts. Ingen ska ha kommit till skada i samband med det avlossande skottet. Enligt uppgifter till Telgenytt är två män gripna och en förundersökning gällande grovt vapenbrott är inledd.

Texten uppdateras: 

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 21:10
Senast uppdaterad: 26 april 2024 21:11

Ishockeystjärna från Södertälje dömd för bidragsbrott

SSK

Arkivbild

En välkänd ishockeyspelare, med en imponerande karriär från Södertälje SK till internationella arenor inklusive NHL och SHL, har dömts för bidragsbrott.

Under mars månad ställdes en SSK-fostrad stjärna, känd både nationellt och internationellt för sina bedrifter med Södertälje SK, inför rätta för misstankar om bidragsbrott.

Enligt domen har han lämnat felaktiga uppgifter till Försäkringskassan vilket resulterade i en utbetalning av nästan 67 000 kronor för mycket i föräldrapenning under perioden 2020-2021. Pengarna erhölls trots att han arbetade samtidigt som han fick föräldrapenning för vård av sjukt barn.

Straffet för brottet blev en villkorlig dom samt 60 dagsböter på totalt 30 000 kronor. Brottsligheten, som i tingsrätten klassificerades som 11 fall av bidragsbrott och 3 fall av ringa bidragsbrott, begicks under tiden då spelaren aktivt deltog i en SHL-klubb. Trots anklagelserna har mannen förnekat uppsåt och hävdat att han trodde att han hade rätt till föräldrapenning då han inte var sysselsatt på annat håll.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 17:41
Senast uppdaterad: 26 april 2024 17:41

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors