Företag i fokus:

Portvaktsprojekt gör succé i Hovsjö – ”Lyckats vända en negativ spiral”

2021_12_Telge-stillbilder-4-scaled

Kahnim Mardo arbetar som portvakt på Telge Bostäder. Fotograf: Cheyenne Olander.

Telge Bostäder har lyckats vända en negativ spiral av otrygghet genom att låta långtidsarbetslösa arbeta som portvakter i sina egna lägenhetshus.

Många har lyckats gå vidare till en fast anställning och nu ska portvakterna erbjudas kompetensintyg.

År 2014 startade Telge Bostäder tillsammans med Telge Hovsjö ett arbetsmarknadsprojekt med portvakter i Hovsjös lägenhetshus. Åren dessförinnan hade Hovsjö sett en trend av ökande otrygghet. Genom att anställa långtidsarbetslösa hyresgäster som portvakter ville man att dels öka tryggheten i stadsdelen genom ökad vuxennärvaro, och dels ge långtidsarbetslösa en väg in på arbetsmarknaden. 

I arbetet har portvakterna, många med bristande svenskkunskaper, fått öva sig på att både förstå mer av språket och på att kommunicera tydligare på svenska. Enligt Pontus Werlinder, VD på Telge Bostäder, är språket en nyckel till att få nya jobb senare i livet. Genom att jobba med språkutveckling ökar också portvakternas chanser till att få en fast anställning senare i livet.

– Språket på arbetet är jätteviktigt. Ibland pratar vi om privata saker på svenska också. Det är viktigt att blanda “jobbspråk” med vardagligt språk för språkinlärningen, säger Marlin Kourie, teamledare för portvakterna hos Telge Bostäder, till Sobona. 

Gülseren Büyükbalik, chef för social hållbarhet på Telge Bostäder ser projektet som ett lyckande. Av de 46 hyresgästerna som deltagit i portvaktsprojektet sedan 2014 har 29 gått vidare med en fast anställning hos en annan arbetsgivare. De boende i lägenheterna känner sig tryggare idag än för 7 år sedan. Det är inte bara ekonomiska fördelar som kommer med att långtidsarbetslösa får fast anställning.

– Vi ser hur hela familjer lyfts upp och blir gladare av att dessa människor får komma igång med ett arbete, berättar Gülseren Büyükbalik för SVT.

För att fortsätta utveckla arbetet ska nu valideringsprocesser sättas in. Att validera portvakternas kunskaper innebär att en utbildad bedömare tittar på hur väl portvakterna utför sina arbetsuppgifter. Om de godkänns så erbjuds de ett kompetensintyg som är hjälpsamt om de ska söka nya jobb inom fastighetsskötsel. 

Portvaktsprojektet har på grund av sin framgång under åren expanderats och finns nu även i Lina hage, Fornbacken och Brunnsäng. 

Text: Albert Greek.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 8 december 2021 00:00

TV/BILDEXTRA: Här grips misstänkta pistolmannen

EA182DAB-4A05-4FD6-A297-E56DADEA9207

Foto: Läsabild

Polisen avlossade varningsskott efter misstänkt pistolman i Ronna• Två personer har gripits.

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Foto: Shamash Oyal

Se film från platsen via Snapchat (läsarvideo)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 23:06
Senast uppdaterad: 26 april 2024 23:06

JUST NU: Polis avlossar varningsskott vid gripande

Polis

Arkivbild

Flera polispatruller och ambulanser har kallats till en adress i Södertälje efter att en inringare larmat om flera personer med vapenliknande föremål utanför en bostad.

På fredagskvällen rapporterades en stor polisinsats vid Ronna. Larmet inkommande strax efter 20:00 efter att personer uppmärksammats med vapenlikande föremål.

(Annonslänk)

Vid polisens ankomst uppstod en situation som resulterade i att ett varningsskott avfyrades av en polis, enligt uppgifter till Telgenytt.

– Vi fick samtal om att några rörde sig i området och ska burit på ett vapenliknande föremål. När första polispatrullen kommer till platsen ska man ha avlossats ett varningsskott, säger polisens presstalesperson till Telgenytt. 

Enligt rapporter till Telgenytt befinner sig uppemot en 10 polisbilar på platsen.

Området är nu avspärrat för teknisk undersökning och en förundersökning gällande grovt vapenbrott har inletts. Ingen ska ha kommit till skada i samband med det avlossande skottet. Enligt uppgifter till Telgenytt är två män gripna och en förundersökning gällande grovt vapenbrott är inledd.

Texten uppdateras: 

Två personer är gripna misstänkta för grovt brott mot vapenlagen och grovt vapenbrott, skriver polisen på deras hemsida.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 april 2024 21:10
Senast uppdaterad: 26 april 2024 22:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors