Beskedet: Vaccinpass för att gå till kyrkan – “För stor inskränkning “

Syriska kyrkorna St Jacob och St Afram: Foto: Facebook

Tidigare idag hölls en pressträff där det bland annat meddelades om besluten vaccinpass och extra medel för att öka vaccinationstakten och en tredje dos för alla vuxna från 18 år.

Förra veckan hölls en pressträff där Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade att ett vaccinationsbevis. Beviset skulle införas för bland andra allmänna sammankomster med fler än 100 deltagare och även för kyrkor. Beslutet skapade starka reaktioner av bland annat Svenska kyrkan

– Det är en för stor inskränkning i den grundlagsskyddade religionsfriheten. Att behöva legitimera sig, visa identitetshandlingar när man besöker en gudstjänst, är också en inskränkning i den personliga integriteten, sa generaldirektör Sofia Camnerin generalsekreterare för Sveriges kristna råd till SVT

Vaccinbevis införs i kyrkan. Foto: Alex Ataseven.

Under pressträffen tidigt, på onsdagen, bekräftades beslutet av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

– Jag har förståelse för trossamfunden, det är något som de har lyft i flera dialoger vi har haft, att de är tveksamma till att använda vaccinationsbevis. Det har jag full respekt för, då finns ju den möjligheten som Folkhälsomyndigheten nu har skickat på remiss om föreskrifter som gäller om det är över 100 deltagare, säger Amanda Lind.

I Södertälje välkomnas beslutet av bland annat ordförande i S:t Afrems kyrka i Geneta.

– Det är nödvändigt eftersom det är många som inte har tagit sprutan, sa Robert Halef, ordförande i S:t Afrems kyrka till SVT.

Efter besked om vaccinationsbevis – FHM anmäls till Justitieombudsmannen

JUST NU – Tredje vaccinationsdos för alla mellan 18 – 65 år