Basketprofilen Florence Melkemichel – Startade ett kvinnligt basketlag

WOMEN IN SPORTS – Foto: Paulina Thorén.

Basketprofilen Florence Melkemichel, som är en av grundarna till Streetbasket Festivalen, startade ett nytt basketlag för kvinnor som på kort tid lyckats ta sig upp till division 3 i Stockholms län.

Melkemichels basketlag har blivit oerhört populär bland unga kvinnor som hade hela 25 tjejer under lagets första träning.

Grundaren och initiativtagaren Florence Melkemichel. Foto: Paulina Thoren.

– Jag brinner verkligen för basket och med nya laget vill jag upplysa hur stor sporten är för oss syrianska kvinnor, säger Florence Melkemichel till Telgenytt.

Florence Melkemichel, som spelat basket större delen av sitt liv, fick en skada som satte stopp för karriären i ung ålder.

Efter en lång återhämtning blev saknaden för stor och sökte sig tillbaka till sporten 2017. Kort därefter startade hon sitt egna lag, korpenlaget Syrianska BK som nyligen ändrade namn till SBBK Eagles.

Foto: Paulina Thoren.

– Jag visste att vi många saknade sporten och ville börja spela igen. Tillsammans med vänner och bekanta bildade vi vårt första korpenlag och hela 25 tjejer deltog på första träningen, säger Florence Melkemichel.

Varför just Syrianska BK från början.

– Min dröm har och alltid varit att starta ett eget basketlag. Att det blev namnet Syrianska BK har med att dom flesta i laget är syrianer samt att jag identifierar mig själv som syrian.

Tibelia. Foto: Paulina Thoren.

Ni bytte nyligen namn till SBBK Eagles, hur kommer det sig att ni ändrade?

– Vi ändrade namnet för någon månad sen bara. Vår hemmaarena är Täljehallen och jag känner verkligen att vi representerar SBBK. Samtidigt vill jag behålla det som var grunden till laget, loggan. Syrianska örnen som är loggan och representerade våra matchställ från början fortsätter att göra det under namnet SBBK EAGLES.

Foto: Paulina Thoren.

Idag består laget av 16 spelare med bland annat fd elitspelare från bland annat SBBK, Tumba och Botkyrka som på kort tid lyckats ta sig upp till division 3 i Stockholms län.

Här spelar även unga tjejer som Florence Melkemichel uppmärksammat under den årliga Streetballfestivalen hon är med och arrangerar, men som tyvärr ställdes in 2020 och 2021 på grund av Covid-19.

– Alla är välkomna att spela med oss. Det är ett härlig lag med spelare från olika orter och med olika bakgrunder, jag verkligen älskar hur alla smälter in i gruppen direkt. Jag brinner för gemenskapen, hur äldre och yngre kvinnor kliver in in laget och bara kör. Det driver mig att hålla igång det

Cecilia Lönn Farías – 19-åringen som tränar tjejer i rytmisk gymnastik

Foto: Paulina Thoren.
Foto: Paulina Thoren.
Foto: Paulina Thoren.
Foto: Paulina Thoren.
Nora Bouchta & Emilia Tahan. Foto: Paulina Thoren.
Medeleine Hällblom. Foto: Paulina Thoren.
Ilona Yalcin. Foto: Paulina Thoren.

Foto/Text: Paulina Thorén.