SENASTE NYTT: 5400 väntas mista livet på grund Covid-19 till sommaren

Bild/Foto: Pixnio.

Nu när restriktionerna hävts och att smittspridningen förväntas öka under vintern, kan ytterligare 5 400 svenskar mista livet på grund av covid-19 till sommaren.

– Det här är ett värstafallscenario, vi tror och hoppas att det kommer att bli lägre. Men om vi räknar med att alla som varken haft sjukdomen eller vaccinerat sig blir smittade så blir det 5 400 dödsfall i hela landet, säger Stefan Fors, handläggare på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin till Dagens Nyheter.

I Stockholms län riskerar cirka 1 250 personen att mista livet fram till och med juni 2022, enligt beräkningar från Region Stockholm.

Enligt uppgifter väntas dödsfallen främst drabba personer från 60 år och uppåt. På grund av den längre vaccinationstäckning beräknas dödligheten vara större i Stockholmsregionen än övriga landet.

– Om vi kan få upp vaccinationen ännu mer så skulle vi kunna undvika en hel del av de här dödsfallen, säger Stefan Fors, handläggare på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin till tidningen.