15-åring vinner Telge energis klimatpris – Kan förutse skogsbränder med AI

Reshma Kosaraju. Foto: Telge.se.

Idag presenterades vinnaren av Children’s Climate Prize som grundades av Telge Energi 2016. Vinnaren är 15-åringen Reshma Kosaraju, 15 år från Saratoga, USA, som kan förutse skogsbränder med hjälp av AI-teknologi.

“15-åriga Reshma Kosaraju från Saratoga, USA startade projektet AI against forest fires, som med närmare 90 % exakthet kan förutse skogsbränder. Reshma använder öppen data som; temperatur, luftfuktighet, vindhastighet, markfuktighet och mänskligt beteende för att med hjälp av AI räkna ut var sannolikheten är som störst för var och när en skogsbrand kan inträffa.”, skriver Telge Energi i ett pressmeddelande.

Nu prisas 15-åringen för att på ett modigt, nytänkande och lösningsorienterat sätt agerat på skogsbränder.

– Jag är så glad och hoppas att denna vinst kan bidra till att fler personer hör talas om AI against forest fires, att det blir ett verktyg som alla kan använda för att förutse skogsbränder. Jag vill särskilt att människor som bor i områden speciellt utsatta för bränder känner till det, för de kan använda det och vara förberedda, säger 15 åriga Reshma Kosaraju, vinnare av Children’s Climate Prize 2021, säger Reshma Kosaraju i pressmeddelandet.

Johannes Boson, vd Telge Energi. Foto: Telge Energi.

– Jag är otroligt imponerad av Reshmas uppfinningsrikedom och handlingskraft. Reshma är en självklar vinnare av Children’s Climate Prize 2021, ett år när skogsbränder än en gång har drabbat en stor del av världen. Reshmas innovation behövs och vi behöver stödja de här modiga unga människorna som arbetar för en bättre morgondag. Vi hoppas att vinsten kan ge en skjuts för Reshmas drömmar för projektet – både finansiellt och genom uppmärksamheten priset ger, säger Johannes Boson, VD på Telge Energi och ordförande Children’s Climate Foundation i ett pressmeddelande under måndagen.