Skydda båten när stölderna ökar – “Vi hade både hänglås och kedja”

Bild: Privat

När Coronapandemin slog till ökade försäljningen av båtar markant under första kvartalet, det visar en rapport enligt försäkringsbolaget If.

Enligt uppgifter hade 35 200 personer en båtförsäkring hos försäkringsbolaget If, andra kvartalet 2021 låg siffran på cirka 37 200 båtförsäkringar enligt siffror från Svensk Försäkring.

Under pandemin minskade båtmotorstölderna markant. Detta pågrund av att att smuggling av stöldgods ut ur landet blev allt svårare för båttjuvar. Nu varnas flera båtägare efter att Sverige hävt flera restriktioner.

Familjen Ekbergs var en av de drabbade sommaren 2021. Familjens båt stals från Södertälje Båtklubb i somras, kort efter att familjen sjösatte båten.

– Det här är proffs som gör det. Vi hade både hänglås och kedja, men det kapade dom av så håll koll på era båtar, sa Eric Ekberg till Telgenytt efter stölden.

Familjen Ekbergs båt på båtklubben i Södertälje. Bild: Privat.

– Sverige är särskilt utsatt för organiserad internationell brottslighet, hösten är också en årstid med mörker o h dåligt väder. Kombinationen av detta ställer till det för båtägare, säger Arvid Böhm, båtexpert på If i pressmeddelande.

Enligt If uppstår cirka 62 procent av alla båtärenden från första september till sista november, detta i samband med dåligt väder, olycka vid upptagning och liknande.

– Men det finns sätt att skydda sig, som att låsa in motorer och stöldbegärlig egendom och att gå vakt i hamnar eller att kolla till båten ofta. De metoderna är effektiva mot både tjuvar och höststormar, säger Böhm.

Familjen Ekbergs båt stals från Södertälje båtklubb – “Håll koll på era båtar”