Ingen ökad smittspridning efter slopade restriktioner

Bild: FHM

Sedan restriktioner släppte den 29 september syns det ännu ingen ökad smittspridning som kan kopplas till de slopade coronarestriktionerna i Sverige, enlig biträdande statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell till DN.

– Det ska mycket till för att vi ska få omfattande konsekvenser av covid-19 på hälso- och sjukvården när vi har en så låg smittspridning. Men introduktion av en ny virusvariant där vaccinerna har en sämre effektivitet skulle kunna leda till ett sådant scenario, Karin Tegmark Wisell till DN.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har Sverige legat på en stabilt låg nivå med drygt 2 000 nya fall i veckan.

– Sedan går vi mot en vinter och det här är ett säsongsvirus i grunden, säger Karin Tegmark Wisell till DN. Det är möjligt att vi får en mera omfattande smittspridning när vi går in i en kallare säsong, säger Karin Tegmark Wisell till DN