Astras Zeneca nya behandling – Förebygger och behandlar Covid19

I ett pressmeddelande skrev Astra Zeneca att en fas 3-studie visade att långverkande antikroppskombinationen, AZD7442, både förebygger och behandlar Covid-19.

En studie där 90% av deltagarna var personer med hög risk att utveckla allvarlig sjukdom.

– Med fortsatta fall av allvarliga Covid-19-infektioner över hela världen finns det ett stort behov av nya behandlingar som AZD7442 som kan användas för att skydda och hjälpa till att förhindra progression till svår sjukdom, sade Hugh Montgomery, professor i intensivvårdsmedicin i pressmeddelandet.

Antikroppskombinationen både minskade risken för att utveckla allvarlig Covid-19 eller död i fas III behandlingsstudien. Enligt Astra Zeneca ska antikroppskombinationen tas i två doser i förebyggande syfte och riktar siktar sig till med nedsatt immunförsvar.

Den 5 oktober lämnade Astra Zeneca in en begäran till USA: s Food and Drug Administration, FDA, för nödanvändningstillstånd för antikroppskombinationen AZD7442.