Utpekad nätverksmedlem sökte skadestånd – Nekades av Justitiekanslern

2017 satt en ung man, som enligt Polisen ingår i Södertäljenätverkets yngre falang, frihetsberövad i 2,5 månader för flera brottsmisstankar.

Han dömdes för misshandel, men friades från flera andra misstankar och sökte därefter skadestånd. Nu nekas hans ansökan om ersättning av Justitiekanslern.

– Det är inte uppenbart att han inte skulle ha anhållits och häktats endast för de brottsmisstankar som han kom att dömas för. Det är inte heller uppenbart att frihetsberövandet skulle ha pågått under en kortare period om sökanden bara hade varit misstänkt för misshandel, skrev Justitiekanslern i beslutet.

Den unge mannen misstänktes även vara delaktig i ett mål från i våras, där en person utsattes för grov utpressning på Mall of Scandinavia i Solna. Han friades för brottsmisstankarna och ansökte om skadestånd för den gången också.