Satt häktad för narkotikabrott och missade studenten – Kräver ersättning på 125 000 kronor

Bild: Creative Common

En 19-årig man från Södertälje häktades för misstanke om grovt narkotikabrott från 19 maj till den 9 augusti tidigare i år. Totalt satt 19-åringen häktad i 112 dagar, men sedan friats från misstankarna.

Nu ansöker han om skadestånd på 125 000 kronor från staten för tiden han suttit frihetsberövad. Detta framgår av en ansökan till Justitiekanslern.

Han häktades strax innan studenten och i och med den fyra månader långa häktningen missade han studenten.

“Hans hälsa har till följd av misstanken påverkats markant, både fysiskt och mentalt. Han missade även sitt studentfirande samt utspring på grund av frihetsberövandet. Han längtade lång tid för att kunna fira att han blivit klar med sina studier – en längtan som var förgäves.”, framkommer det i ansökan om skadestånd.

19-åringen kräver nu ersättning för lidande med 125 000 kronor, inklusive ränta från den 30 oktober 2021 till dess full betalning sker, enligt ansökan som skickades in till Justitiekanslern den 1 oktober.