JUST NU: Modernas vaccin pausas “Risk för biverkningar”

Idag beslutade Folkhälsomyndigheten att pausa Modernas vaccin Spikevax för alla som är födda 1991 och senare.

Detta efter ökade signaler risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck, men risken att drabbas är dock väldigt liten, skriver FHM.

– Vi följer läget noga och agerar snabbt för att vaccinationerna mot covid-19 hela tiden ska vara så säkra som möjligt och samtidigt ge effektivt skydd mot covid-19, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet. 

Enligt analyser från svenska och nordiska datakällor är risken för biverkningar störst efter andra dosen och främst inom de två första veckorna. Av den anledningen kommer personer som är födda 1991 och senare, som fått en dos Modernas vaccin, inte erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget rapporterar Folkhälsomyndigheten.

– Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på, säger Anders Tegnell.

Enligt FHM rör dig sig om cirka 81 000 personer.