Södertälje satsar tredje mest på skolan av alla kommuner i länet

 Creative Commons,  3.0 Unported2.5 Generic2.0 Generic. Grafik/Statistik: Nyhetsbyrån Siren

Enligt en ny statistik som Skolverket släppte under måndagen visar att Södertälje är en av länets dyraste där en elev kostar kommunen över 125 000 kronor. Södertälje hamnar på tredje plats efter Upplands Väsby och Stockholm och Nykvarns kommun på sjunde plats med en kostnad på strax under 120 000 kronor per elev.

Det betyder alltså att Södertälje kommun satsar tredje mest på skolan av alla kommuner i länet.

– Från 2009 till 2020 har totalkostnaderna ökat med 51 procent i fasta priser, säger José Luis Berrospi, undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Grafik/Statistik: Nyhetsbyrån Siren

– Undervisningskostnader står för mer än hälften av totalkostnaden. Lokaler är den näst största kostnaden. Det är de som har gått upp mest, fortsätter han. Grundskolan kostade sammanlagt drygt 130 miljarder kronor 2020. Rikssnittet per elev ligger på cirka 118 000 kronor för kommunal grundskola och cirka 108 000 kronor för fristående grundskola. I statistiken över totalkostnader ingår bland annat kostnader för lokaler och inventarier, skolmåltider, elevvård, undervisning, lärverktyg, utrustning, skolbibliotek och övriga kostnader, till exempel SYV-verksamhet, skolledning och administration, säger han i pressmeddelandet.

Billigast kostnad per elev har Nacka kommun, där kostar en elev cirka 100 000 kronor.