Kanelbullens dag – Hembakat eller köpt?

Vem älskar inte en kanelbulle med pärlsocker?

Varje år, den 4 oktober, firas Kanelbullens dag och kan vara årets godaste dag.

Idén att ge kanelbullen en egen dag tillkom på initiativ av Hembakningsrådet när det fyllde 40 år 1999. Kanelbullens dag spred sig som en löpeld och försäljningen av kanelbullen steg år för år.

Kanel är känt i Kina sedan 2 700 f.Kr och en av världens äldsta kryddor. Idag, 22 år efter införandet, finns kanelbullen i alla almanackor och varje år säljs det cirka 7 miljoner bullar på Kanelbullens dag.

Här är Hembakningsrådet egna recept på den perfekta kanelbullen:

Ingredienser:

  • Cirka 16 dl vetemjöl
  • 1 påse jäsblandning (blandning av torrjäst och bakpulver),
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ msk stött kardemumma
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl kesella 1%

Fyllning:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • pärlsocker och/eller mandelflagor
  • florsocker

Gör så här:

  1. Rör samman ingredienserna till fyllningen
  2. Blanda mjöl och jäsblandningen med salt, socker och kardemumma
  3. Smält smöret, tillsätt socker och kesella. Blanda ner det i mjölblandningen och arbeta ihop en smidig deg. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Kavla degen till en rektangel på ett mjölat bakbord och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle och skär den i bitar till snäckor alternativt vik degen dubbel, skär till remsor och snurra dessa och gör knutar
  5. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar och täck över med handduk i en kvart.
  6. Vispa ihop ägg och mjölk och pensla bullarna. Garnera med pärlsocker och/eller mandelspån
  7. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter
  8. Sikta över lite florsocker före serveringen