TELGENYTT AVSLÖJAR: Bristande säkerhet under tivolihelgen

Tidigare ordningsvaktschefen kritisk mot tivoliarrangören.

Nu avslöjar Telgenytt att tivoliarrangören dragit ned på säkerhetskostnaderna. Enbart två ordningsvakter var inhyrda för säkerheten under tivolihelgen där tusentals besökare befann sig.

Behovet tidigare år – Minst åtta ordningsvakter.

Stort bråk i centrala Södertälje ”30 personer inblandade”

Efter fredagens storbråk på Stora Torget där ett 30-tal ungdomar slogs mot varandra framkommer det nu nya uppgifter angående den bristande säkerheten på Tivolit.

Endast två ordningsvakter arbetade under arrangemanget som lockade tusentals besökare.

Tivolit under lördagen.

Under Södertälje-festivalen, när kommunen ansvarade, har det varit åtminstone åtta ordningsvakter på själva tivoliområdet. I år har det endast varit två ordningsvakter, som förväntades bära hela säkerhetsansvaret och täcka två tivoliområden, Stora Torget och vid Centralen.

– Vi var åtta ordningsvakter bara på Tivolit under Södertälje-festivalen, då var folket utspridda. Nu är Tivolit koncentrerat på två platser och enligt min åsikt borde det vara minst fyra ordningsvakter på vardera område, säger Kim Olsson tidigare säkerhetsansvarig för Södertälje-festivalen till Telgenytt.

Enligt uppgifter till Telgenytt fanns det endast två ordningsvakter på tivoliområdet under fredagen när tusentals besökare befann sig på platsen i Södertälje Centrum. Tidigare år har kommunen stått för säkerhetskostnaderna, där ordningsvakts-chefen Kim Olsson, ansvarat för säkerheten. I år stod tivoliarrangören själv för säkerhetskostnaderna.

Fullt på tivolit under lördagen.

– Jag såg till att det tidigare år fanns minst åtta ordningsvakter på tivolit när jag bar säkerhetsansvaret och hade en god dialog med Södertälje kommun om detta. Tivolit kontaktade mig även den här gången och begärde in en offert på endast två ordningsvakter. Jag upplyste arrangören om att det inte var tillräckligt för att garantera säkerheten för alla besökare, säger Kim Olsson.

Det blev inget samarbete mellan Kim Olsson och tivoliarrangören denna gång.

Filip Kino, Josef Yackob och Nebil Aktas från Rösberga fritidsgård.

Fritidsledarna från Rösberga fritidsgård valde att flytta sin verksamhet till tivolit dit alla deras ungdomar sökt sig. 

– Det är mer folk idag på tivolit än vad det har varit under tidigare arrangemang, det är tusentals människor på platsen. Det hade behövts många fler väktare, vuxna och säkerhetspersonal. Det blir stökigt med så många människor på en begränsad yta, säger fritidsledaren Nebil Aktas.

VIDEO – Storbråk på Stora Torget