Socialministerns besök i Södertälje – Vaccinet ska finnas tillgängligt för alla

Elof Hansjons, Boel Godner och socialministern Lena Hallengren. Foto: Alex Ataseven.

Idag befann sig socialminister Lena Hallengren Södertälje och besökte bland annat Mötesplats Morkullan, som är en mötesplats för äldre, samt vaccinbussen vid Ica Maxi som erbjuder Drop-in vaccinering.

Besöket var väldigt uppskattat och många passade på att fotograferas med Socialministern Lena Hallengren som hade sällskap av Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande och Elof Hansjons (S) under hela vistelsen.

Flera passade på att fotograferas med Boel Godner och socialministern Lena Hallengren.

Något som uppmärksammats i media på senare tid är den låga vaccinationgraden i Södertälje. Bland annat visar statistik från Folkhälsomyndigheten att Södertälje kommun hamnar på bottenplats bland landets 290 kommuner om att vaccinera 16-17 åringar, men låga vaccinationsgraden är även låg bland de äldre.

– Jag tänker att det hänger ihop med att vi inte har en jämlik hälsa, att vi har en segregation som gör att människor har olika förutsättningar att förstå information. Det behöver vi tänka på, säger Lena Hallengren till Telgenytt.

Vaccinsbussen vid Ica Maxi erbjuder Drop-In.

Nu tar man krafttag för att vända den negativa trenden. Under onsdagens besök vid vaccinsbussen lyfte socialminister fram att vaccinet ska finnas tillgängligt för alla. Bland annat genom de mobila vaccinsbussarna som erbjuder Drop-in för att få fler att vaccinera sig

– Vi behöver göra sådana erbjudanden och se till att hälsoinformatörer finns på plats. Att informera på flera olika språk, att vaccinet blir tillgängligt samt att det ges många chanser, säger Lena Hallengren.

Ny statistik – Södertälje kommun har lägst antal vaccinerade i Sverige