Glädje för Assyrier/Syrianer – Tangentbord för Syriska språket i mobilen

Den 20 september släppte Apple det nya, starka operativsystemet iOS15 som blev tillgängligt i Sverige samma dag.

Flera spännande funktioner lanserades, men för många assyrier/syrianer runt om i världen uppmärksammades uppdateringen något extra. iOS15 uppdateringen innehåller nämligen ett nytt tangentbord för det Syriska språket, språket som assyrier/syrianer talar och skriver.

Många anser att det är oerhört betydande med det nya tangentbordet för att hjälpa till att bevara och vitalisera en av världens äldsta överlevande språk som använts i tusentals år.

Syriskan är genom sin litteratur det äldsta och viktigaste av de arameiska språken. Den senaste iOS15 uppdateringen hjälper till att återuppliva det Syriska språket och hyllas av assyrier/syrianer världen runt.

Språket innehåller 22 bokstäver och det gamla alfabetet skrivs från höger till vänster.