Nina Baresso – En förebild för flera unga i Södertälje

Nina Baresso och dottern Kiela. Foto: Paulina Thorén.

Nina Baresso, 46, har spelat basket hela sitt liv, men som assyr blev hon alltid ifrågasatt av familjen kring hennes sportintresse. Nina valde att ignorerar den negativa responsen och gick sin egen väg och idag är Södertäljebon med sina 14 säsonger i högsta ligan, tre SM-guld och proffsspel i Spanien en av de största basketprofilerna i Sverige.

Nyligen utsågs hon till Loka Hero, ett initiativ från Loka och Svensk Basket som stöttar människor som gör skillnad i samhället med hjälp av basket. 

Nina Baresso. Foto: Paulina Thorén

– Att en av svensk baskets största profiler, som är i sluttampen av en lång och framgångsrik spelarkarriär, väljer att engagera sig i detta projekt och blir vår nästa Loka Hero är stort, sa Mats Elsnitz, ansvarig för Loka Heroes på Svenska Basketbollförbundet i ett tidigare pressmeddelande.

Tillsammans med Loka Heroes och Södertälje Basketbollklubb startade Baresso Basket Gäris, som står för systerskap, gemenskap och tillhörighet, för att få fler tjejer i området att börja idrotta.

Nina är en förebild för många unga kvinnor i Södertälje. Foto: Paulina Thorén.

Som basketspelare hade Baresso tidigt en väldigt framåt och aggressiv spelstil där hon kände att hon inte blev “accepterad”, som folk inte var vana vid . “Vem tror hon att hon är?”, var en vanlig mening att höra berättar hon. ”

Idag är Nina fortfarande aktiv som basketspelare och är en förebild flera unga i Södertälje. En av dessa unga är dottern Kiela som Nina har vid sin sida.

– Inget jag kunde vara mer glad över att ha henne vid min sida. Jag bestämde mig tidigt att jag ville vara en förebild, den vuxna förebilden som jag saknade när jag började spela. Barn behöver en förebild som de kan ha en relation till, säger Nina Baresso till Telgenytt.

Text / Bilder : Paulina Thorén

Mor och dotter. Foto: Paulina Thorén
Kiela Baresso Foto: Paulina Thorén
Foto: Paulina Thorén
Foto: Paulina Thorén