AstraZeneca i nytt samarbete med Londonbaserade Vaxequity

Astra Zeneca ingår i ett nytt samarbete med Londonbaserade företaget Vaxequity för att upptäcka och utveckla självförstärkande RNA-terapi, enligt ett pressmeddelande från idag.

– Detta har potential att tillåta att saRNA levereras i lägre koncentrationer än konventionella mRNA-terapier, vilket leder till mindre frekvent eller lägre dosering, lägre kostnader och ett mycket bredare utbud av potentiella tillämpningar”, skriver Astra Zeneca i pressmeddelandet.

Vaxequity arbetar just nu med att utveckla en egen saRNA-plattform, samma teknik som mRNA, där läkemedlet och vaccinet får en självförstärkande förmåga som resulterar i högre proteinnivåer per dosnivå.

– AstraZeneca kommer att stödja Vaxequity med forsknings- och utvecklingsfinansiering. Skulle något av forskningsprogrammen avancera till Astra Zenecas pipeline kan Vax Equity komma att erhålla milstolpebetalningar på upp till totalt 195 miljoner dollar och royalties per program, skriver Astra Zeneca.