Syrisk-ortodoxa patriarken på besök i Södertälje och inviger Seyfomonument i Norrköping

Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II.

Den Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II, som har samma roll som Påven för den katolska kyrkan, är på besök i Sverige och åker från stad till stad i Sverige för att besöka kyrkor och Södertälje kommunhus.

Han anlände till Sverige lördagen den 18:e september och redan i söndags närvarande den Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II vid firandet av Ärekebiskop Benjamin Atas som firade 25 år vid ämbetet, något som Telgenytt var först med att rapportera.

Under sitt besök i Sverige har Patriarken bland annat hunnit besöka Södertälje kommunhus, en kyrka i Linköping och ett munkkloster utanför Norrköping samt besöka Seyfomonument som rests av Norrköping kommun för att hedra folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontinska greker år 1915.

Patriarken vid invigningen av Seyfomonument i Norrköping. Foto: Privat.

Enligt lt är Patriarken något kritisk mot Södertälje kommun som fortfarande saknar plats för monumentet och menar att över 30 procent av assyrier, syrianer syrisk-katoliker och kaldéer, som bor i Södertälje och föll offer för folkmordet, har rätt till lyhördhet från kommunens sida.

– Vårt minne av Seyfo handlar inte om förakt och fiendskap, utan kommer från våra känslor kring det som hände oss. Vi är angelägna om att dessa massakrer inte upprepas mot någon folkgrupp igen. Det är viktigt att vi minns för våra förfäders skull och de hundratusentals nyarameisktalande martyrerna – syrianska ortodoxa och katoliker, assyrier och kaldéer, säger Syrisk-ortodoxa patriarken Ignatius Aphrem II till lt.

Patriarkens besök sträcker sig till den 27 september och fram till dess har ett flera besök på schemat innan det bär av till hemstaden Damaskus i Syrien.

BILDEXTRA: Hedersgäster på plats när Ärkebiskop Atas firades – 25 år vid ämbetet