Jesper skulle ta sitt egna liv – Nu uppmanar han andra: “Det finns hjälp att få”

Fredagen den 10 september var det World suicide day och för Södertäljebon Jesper Melander är 10 september en dag som tar honom 5 år tillbaka till en mörk dag.

World Suicide Day är en medvetenhetsdag som observeras den 10 september varje år för att ge engagemang och åtgärder för att förebygga självmord, med olika aktiviteter runt om i världen sedan 2003.

– Självmord? Det var bara en tanke som dykt upp i mitt liv nästan dagligen under tjugo års tid, säger Jesper Melander till Telgenytt.

Men torsdagen den 20 november 2016 blev det inte längre bara en tanke, utan en allvarlig handling som var påväg att kosta Jesper Melander livet. Vid 15-16-tiden på eftermiddagen knöt han en snara runt halsen, gick upp på en stege och slog undan den.

– Ett fullständigt korrekt beslut då i mitt eget huvud. Innan jag sparkade undan stegen så skickade jag ett sms till min mormor om vart jag kunde bli hittad, berättar Jesper.

Vad han inte hade räknat med var att hans pappa och morfar var så pass nära att dom lyckades ta sig till platsen, skära Jesper från repet innan sista stunden var kommen.

World Suicide Prevention Day

– Döden i sig är inget som skrämmer mig, den har funnits runt hörnet sedan jag var liten. Jag förlorade min mamma då hon valde att avsluta sitt eget liv när jag var sju år gammal. Även båda mina bröder har jag förlorat av olika former av självmord. Min äldsta förlorade jag till det passiva självmordet av alkohol och droger och min andra bror valde som mig att avsluta med en snara kring halsen, han lyckades där jag misslyckades.

Idag kan Jesper bara se tillbaka på hela förloppet och vara glad att han överlevde. Hans misslyckande har lett honom dit han är idag och mår bättre än någonsin.

Jesper Melander vill uppmärksamma World suicide prevention day.

– Jag har vänner som jag alltid kan prata med och som lyssnar. Jag driver ett eget företag som arrangerar spelevent i figurspelet Warhammer och även lyckats få jobba lite inom krogen igen som jag trivs med enormt mycket med.

AW Event i Järna – Anordnade första svenska mästerskapet i Age of Sigmar

Alla dessa pusselbitar gör att när tanken på självmord dyker upp i huvudet så kan han vifta dom åt sidan. Idag är han nyfiken på vad livet har att erbjuda och vart det tar honom.

Tyvärr så misslyckas inte alla med sitt självmords försök som Jesper Melander gjorde. Alltför många lyckas och allt för ofta har alla på något sätt ropat om hjälp men folk runtomkring uppfattar inte det ropet på hjälp.

– Till många där ute, det finns hjälp att få, det finns folk som lyssnar och det finns folk som bryr sig, säger Jesper Melander.

Självmordslinjen – Vi finns här, vi lyssnar

MIND – Så hjälper du någon med självmordstankar