Scaniaspion dömd till tre års fängelse “Lämnade uppgifter till rysk diplomat”

Bild/Foto: Sveriges domstolar.

En 47-åring man, som haft konsultuppdrag åt både Volvo Cars i Göteborg och Scania i Södertälje, dömdes idag till tre års fängelse i Göteborgs tingsrätt för spioneri.

“Tingsrätten har kommit fram till att mannen kopierat hemlig information från både Volvo och Scania och överfört denna på bland annat USB-minnen som han sedan överlämnat till den ryske ambassadtjänstemannen samt att han varit fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del”, står det i tingsrättens dom.

Åtalet inleddes den 22 februari i år där han misstänktes för att under flera år ha träffat en rysk underrättelseofficer i syfte att överlämna uppgifter från Scania och Volvo mot betalning. Ryske underrättelseofficeren släpptes på grund av sin diplomatiska immunitet, kort där efter lämnade han landet.

Enligt Åklagarmyndigheten greps mannen i samband med ett möte med den ryske diplomaten och vid ingripandet kunde det konstateras att mannen precis fått 27 800 kronor av diplomaten.

Enligt åtalet har den 47-åriga mannen olovligen överfört material från sina arbetsdatorer till sin privata dator och därefter till USB-minnen. I syfte att dölja verksamheten från att loggas av it-systemet har han bland annat fotograferat av material från skärmen på sin arbetsdator, skriver åklagarmyndigheten i ett tidigare pressmeddelande.

”Han har varit fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del”, skriver Göteborgs tingsrätt.