Ny virusvariant – Fullvaccinerade kan bli sjuka

Karin Tegmark Wisell. Bild/Foto: FHM.

En ny virusvarianten “My” har upptäckts i Sverige och nu misstänkts den vara resistent mot Covidvaccinet som innebär att personer som är fullt vaccinerade kan bli sjuka.

– Vi har totalt 15 fall som vi känner till av den här varianten och dom ligger ungefär två månader tillbaka i tiden i olika regioner. Från början av sommaren till nu, någon enstaka fall per vecka men ingen ökning över tiden, sa Karin Tegmark Wisell biträdande statsepidemiolog under dagens pressträff.

Enligt Karin Tegmark Wisell har man upptäckt 15 fall av My-varianten i Sverige, från början av sommaren till nu, med något enstaka fall per vecka men någon oro förekommer det inte.

– Det är inte så att det föranleder någon speciell oro kring den, men vi måste minska smittspridningen totalt sett, sa Karin Tegmark.

Under dagens pressträff var budskapet tydligt – Vaccinet skyddar mot alla kända varianter. Att smittspridningen i Sverige ökat de senaste veckorna beror på unga som är ovaccinerade och även intensivvården är majoriteten ovaccinerade.

– Vaccinet har god effekt mot alla kända varianter, säger Karin Tegmark.