Fyra häktade efter misstanke om assistansfusk – Misstänkt polis släppt

Bild: Sveriges domstolar

Det var i måndags som polisen i en tidig insats på morgonen grep och anhöll fem personer misstänkta för grovt bedrägeri med assistansersättning där två av de misstänkta är en polis och en advokat.

Tidigt torsdagsmorgonen har fyra av dem begärts häktade vid Södertälje tingsrätt och en person försattes på fri fot. Enligt åklagarmyndigheten ska den frisläppta personen vara en polis, men fortfarande vara misstänkt för det misstänkta fusket.

“En av de misstänkta är polis och utreds därför av åklagare på Särskilda åklagarkammaren och av utredare på Polisens avdelning för särskilda utredningar. Den misstänkte har efter förhör försatts på fri fot eftersom åklagaren bedömer att mannen inte kan förstöra utredningen genom att vara på fri fot. Han är dock fortfarande misstänkt i utredningen.” enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Bild: Åklagarmyndigheten.

– Han är inte anhållen längre, men utredningsarbetet fortsätter, säger Per Nichols, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, till SVT.

Kammaråklagaren Göran Kvist har lämnat in häktningsframställan för de fyra personer som begärts häktade och enligt uppgifter ska den misstänkta brottsligheten ha pågått från 1 januari 2016 till den 30 april 2020.