Bris fyller 50 “Agera vid oro för ett barn

Foto/Bild: BRIS

Igår var det exat 50 år sedan folkrörelsen Bris grundades för att upptäcka och skydda barn som är utsatt mot våld.

– Önskar jag att vi kunde se tillbaka på våld mot barn som en historisk företeelse. Men så ser verkligheten tyvärr inte ut, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Enligt Bris har har samtalen från barn om fysiskt våld ökat med 97 procent, samtalen om psykiskt våld ökat med 114 procent och samtal om sexuella övergrepp ökat med hela 107 procent mellan 2016 och 2020.

Statisk : BRIS

“Förra året tog Bris emot hela 6 743 samtal från barn som handlade om våld, övergrepp och kränkningar. Utvecklingen av barns kontakter om våld under de senaste fem åren är mycket oroväckande. Majoriteten av samtalen berör utsatthet i hemmet, där förälder, bonusförälder eller vårdnadshavare oftast är förövaren.”

– Dagligen tar Bris emot samtal från barn som berättar om vuxnas våld om vuxna som luggar, nyper, sliter i en, som hotar, kränker, slår och begår sexuella övergrepp inom hemmets fyra väggar. Samtidigt är det långt ifrån varje barn som utsätts som tar steget att kontakta Bris för att få hjälp, säger Magnus Jägerskog.

För att skydda barn från våld gäller det att upptäcka de barn som är utsatta för våld och kräver bland annat kunskap och civilkurage hos allmänheten att agera vid oro för ett barn.