SENASTE NYTT: Ny assistanshärva – Polis och advokat gripna

Tidigt under måndagsmorgonen, 30e augusti, ska flera personer blivit gripna på flera platser i Stockholmsområdet misstänkta för att ha lurat till sig mångmiljonbelopp i en ny assistanshärva.

– Brott mot välfärden är ett prioriterat område i Södertälje, och vi har arbetat under lång tid med att samla in så bra underlag som möjligt i den här omfattande utredningen, säger kommissarie Johan Allard på polisens lokalpolisområde i Södertälje i ett pressmeddelande.

Enligt polisen ska fem personer vara anhållna misstänkta för grova bedrägerier i Södertälje inom området personlig assistans. Ett brott som polisen misstänker ha pågått från 2016 till 2020 och enligt polisen ska de gripna haft andra arbeten samtidig som det misstänkta brottet ska ha skett.

Förundersökningsledaren Göran Kvist, kammaråklagare vid City åklagarkammare i Stockholm, har varit insatt i ärendet sedan två år tillbaka och berättar att ärendet har varit väldigt omfattande, men att man är tillfredsställd med resultatet.

– Jag är mycket nöjd med polisens arbete och vår samverkan. Det har varit ett väldigt omfattande utredningsarbete som har krävt mycket tid och stort engagemang, säger han.

Enligt uppgifter till lt ska två av de gripna vara en polis och en advokat som misstänkts vara inblandade i assistanshärvan.

“Utredningen är en del av polisens systematiska arbetet mot välfärdsbedrägerier i Södertälje. Grovt bedrägeri är ett brott som kan leda till fängelse i upp till sex år”, skriver polisen i pressmeddelandet.