JUST NU: Scania pausar produktionen “De får en ledig vecka”

Bild: Scania

Idag rapporterade Sveriges radio om att lastbilstillverkaren Scania tillfälligt stoppar sin produktion på grund av den globala bristen på halvledare. Enligt uppgifter berörs uppemot 9000 anställda i Sverige.

– Nu är läget så ansträngt att vi går in i en fas där vi behöver sakta ner lite grann tillfälligt i vår lastbilsproduktion, säger Scanias presschef Karin Hallstan till Sveriges radio.

Halvledare är av grundläggande betydelse inom elektroniken och ingår i dioder, transistorer och övriga halvledarkomponenter. Just nu råder en global bristen på de viktiga halvledarkomponenterna som finns i elektroniska delar och bristen på halvledare påverkar hela fordonsindustrin.

Stoppet påverkar även produktionen i Södertälje, men det är första gången som Scania tvingat till att göra ett tillfälligt stopp på grund av bristen av halvledare och berör cirka 9000 anställda i Sverige.

– De får en ledig vecka nu. Alla har varit helt fantastiska i att kliva in när vi behöver kompensera så det kan ju möjligen vara lite tacksamt. Men jag tror alla känner att det vore skönare att bara få jobba på så att vi kommer tillbaka till en mer normal och en mindre ansträngd situation, men där är vi inte än, säger Hallstan till Sveriges Radio.