Nu erbjuds de en tredje vaccinationsdos

Nu kommer personer med allvarlig nedsatt immunförsvar att erbjudas en tredje dos av covidvaccin. Beslutet gäller bland annat personer som lider av immunbristsjukdomar eller är njursjuka, går i dialys och organtransplanterade.

– De här personernas immunsystem behöver mer av en kick så att säga än vad friska personers immunsystem behöver. Den här tredje sprutan verkar kunna ge den kicken så att de börjar producera antikroppar och andra celler för att försvara sig mot de här infektionerna på ett bra sätt, säger Anders Tegnell enligt aftonbladet.

Enligt uppgifter som Ekot tagit del av handlar det om minst 40 000 personer i Sverige. Fler kan komma att erbjudas ett tredje vaccinationsdos, men i nuläget menar man att det är viktigare att vaccinera dem som ännu inte fått något vaccin.

– Än så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå, säger tegnell till DN.

Tredje vaccinationsdosen kommer att erbjudas från och med den 1 september.