Mariekällskolan stängdes 1996 – 25 år senare är grundskolan tillbaka

Johan Abrahamsson utbildningsdirektör, Lena Youssef rekor, Boel Godner (S) och Elof Hansjons (S).

Den populära Mariekällskolan är tillbaka efter 25 år.

Det var många som hade tagit sig ut till Mariekällskolan för att bland annat höra politikerna Boel Godner (S), Elof Hansjons (S) hålla tal och se Mariekällskolans rektor Lena Youssef klippa bandet till den nya grundskolan.

Skolan som invigdes för 71 år sedan fick ett tråkigt slut när det beslutades att skolan skulle stängas 1996. Ett beslut från Södertäljes kommunfullmäktige för att göra plats åt högskolan Campus Telge och som på senare år även nyttjats av Oxbacksskolans elever.

Invigningen av Mariekällskolan lockade väldigt många tidigt på torsdagen.

När skolan stängdes 1996 var minerna inte lika glada som det var idag. Besvikelsen för 25 år sedan bland elever och föräldrar var långt ifrån glada. Det visades tydligt när Södertäljepolitiker skulle till kommunfullmäktige en måndag morgon 1996 och möttes av cirka trehundra demonstrerande elever och föräldrar.

Elever och föräldrar strejkade dagligen för att synas och märkas för behålla Mariekällskolan, men det hjälpte inte. Skolan stängdes och elever splittrades till flera olika skolor i Södertälje och vissa elever tvingades även till att flytta till paviljonger i andra skolor.

Rektorn Lena Youssef under sitt tal på invigningen.

25 år senare har Södertälje växt i befolkning och med det har Södertälje kommun sett behovet av att staden behöver fler skolplatser och förskoleplatser.

2018 kom då ett godkännande beslut från utbildningsnämnden i Södertälje kommun om att göra skolbyggnaden till en grundskola igen. Boel Godner som är kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Södertälje kommun sedan 2011 var på plats under dagens invigning och välkomnade den nya, fina grundskolan.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Södertälje kommun under invigningen.

– Skolan är det viktigaste vi har och det säger jag nästan varje dag. Grattis till er allihopa och lycka till i den här jättefina skolan, sa kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) i sitt tal under invigningen.

Den nya grundskolan som invigdes idag ska göra plats för bland annat 100 barn, nattförskola och skollokaler för 540 elever i årskurs 4-9 samt allaktivitetsplan och resurscentrum och för Remidas verksamhet.

Idag, 25 år senare och en investering på 169 miljoner kronor, är Mariekällskolan tillbaka.

Läraren Bachir Katourgi är glad över den nya skolan.

– Det här är väldigt välkommet. Jag är ny här, men den här skolan är på en helt annan nivå än tidigare skolor jag arbetat på. Känns otroligt bra med en superfin skola och fantastiska kollegor, säger Bachir Katourgi lärare på Mariekällskolan till Telgenytt.

Lärarna Nadja Ataseven och Jeanette på plats.
Elever som bjöd på fina uppträdande under invigningen.