Lösningen är nära – Pumparna som ska kyla ner Mälarbron har levererats

Den 50 år gamla Mälarbron är inte anpassad för den extrema värmen som varit senaste somrarna. Nu har delarna som ska kyla ner och förhindra kaoset på bron levererats till Södertälje kommun.

– Det stämmer, vi fick hem pumparna i slutet av juli och behövde göra några mindre justeringar av det vi hade förberett på bron, säger Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun till Telgenytt.

Lösningen för den 50 år gamla Mälarbron “Pumpa upp vatten från kanalen”

Värmen som varit senaste somrarna kan leda till att stålklaffarna på bron kan blir så varma att de expanderar och därmed riskerar att en broöppningen blir helt omöjlig.

Under nedkylningen står en tankbil placerad mitt på bron vilket skapar trafikstörningar.

För att förebygga detta har Södertälje kommunen placerat en lastbil, fylld med vatten, som kyler ner bron vid varma sommardagar dagar för att stålklaffarna inte ska expandera. Detta har i sin resulterat i att lastbilen tagit upp ena filen på bron och skapat trafikstockningar och långa köer.

Men nu kommer lösningen, pumpar som ska pumpa upp vatten från mälaren för att kyla ner bron under varma sommardagar har levererats. Däremot meddelar kommunen att man väntar till hösten med att montera pumparna på grund av att en invändig reparation pågår just nu.

Under nedkylningen står en tankbil placerad mitt på bron vilket skapar trafikstörningar.

– Vi jobbar som sagt med en invändig reparation av bron och då vädret är svalare (inget behov av kylning), kommer vi för enkelhetens skull vänta med installationen av pumparna till det arbetet är klart. Det är flera moment där pumparna bara skulle bli i vägen annars, säger Jennifer Jonsson.

– Skulle det uppstå ett behov av att kyla bron innan dess har vi möjlighet att installera pumplösningen tidigare då allt är förberett, avslutar Jennifer.

Trafikkaoset på Mälarbron “Samma visa varje sommar”