Digitala enheter uppkopplade i central Södertälje – Kommunen nominerad till utmärkelse

Södertälje kommun har dom senaste åren satsa mycket på digitalisering vilket uppmärksammats på flera håll. Bland annat har satsningen uppmärksammats av Kvalitetsmässan som nominerat Södertälje kommun till Sveriges DigitaliseringsKommun 2021 och utser vinnaren i mars 2022.

Det är andra gången Södertälje kommun nomineras av Kvalitetsmässan till utmärkelsen och syftet med utmärkelsen är att stimulera den fortsatta moderniseringen och förbättringen i kommunerna.

Södertälje kommun satsar på att använda digitaliseringens möjligheter för att skapa nya effektiva digitala arbetssätt. Allt från digitala uppkopplade papperskorgar till en Chatrobot på kommunen hemsida.

Emma Tahan, resultatenhetschef i Södertälje kommun med chatroboten Kim

Södertälje först i Sverige med artificiell intelligens

Vi jobbar ständigt för att öka tillgängligheten till kommunens tjänster för våra medborgare och då är digitalisering avgörande, har kommunstyrelsens ordförande Boel Godner sagt i ett tidigare pressmeddelande.

Södertälje kommun har tillsammans med Telge Nät byggt ett trådlös nätverk för att underlätta kommunikation mellan sensorer i uppkopplade enheter.

Bild: Södertälje kommun

Bland annat har Södertälje kommun 159 uppkopplade papperskorgar i centrala Södertälje. Vissa papperskorgar har ett eget fack för pantburkar för att underlätta för pantsamlare.

– Jag tycker att det otroligt bra av kommunen att placera papperskorager med eget fack. Det ser så mycket bättre ut när någon plockar panten ur facket än att rota i papperskorgarna. Pluspoäng till Södertälje kommun där, säger en kvinna som Telgenytt pratat med.

Papperskorgar med fack för pant.

Ett annat projekt i satsningens är kameran som satts upp vid Hebbevillan. Kameran avläser antal bilar som åker in och ut från parkeringsplatsen.
På kommunens hemsida kan man i realtid se beläggningsgraden på parkeringen.

Kolla beläggningen på Hebbeparkerinen just nu

Därför har kommunen placerat en kamera på Marenparkeringen