Fjärde vågen sprider sig i Europa

Nu kommer rapporter om att deltavarianten slår hårt mot flera länder i Europa.

– Vi är långt ifrån när det gäller pandemins slut och tyvärr ser många länder i vår region en betydande ökning av fall i samband med spridningen av den mycket överförbara deltavarianten, har Frankrikes presstalesperson Gabriel Attal sagt i ett tidigare uttalande i slutet av juli.

Storbritannien och Nederländerna ser minskade fall, men i Rumänien, Bulgarien och Kroatien ligger man efter med vaccineringen.

Enligt tidningen Politico kan den låga vaccineringen beror på skepsis mot vaccinet. Bland annat har flera ledande personer, med högt förtroende inom den katolska kyrkan i Rumänien, öppet spridit vaccinationskritik och konspirationsteorier, skriver Aftonbladet.

Frankrikes presstalesperson Gabriel Attal Bild/Foto: Twitter

I flera regioner i Frankrike har man, pågrund av delavariantens spridning återinfört vissa restriktioner som att bära munskydd.

– Vi ser en våg snabbare än alla tidigare, säger Frankrikes presstalesperson Gabriel Attal.