Döda fiskar vid Järna och Trosa ”Kan bero på algblomningen”

Det var förra veckan som en besökare besökte Stendörren och var med om en märklig upplevelse, döda Spigg som låg och flöt i vattnet.

– Jag reagerade på att det var extremt mycket döda spigg som låg och flöt i vattnet. Jag upplevde samma sak när jag åkte till Farstanäs och Ulvsundet i Järna. När jag var ute och fiskade vid Ulvsundet observerade säkert 15 stycken döda fiskar som flöt omkring. Märkligt nog var det endast spigg, berättar besökaren som vill vara anonym.

Döda fiskar i Östersjöns vatten. Bild Sara Bergström

Varken Länsstyrelsen eller miljökontoret i Södertälje, som Telgenytt varit i kontakt med, är osäkra på vad orsaken är. Däremot menas det att det kan finnas flera orsaker till det. Enligt uppfattning kan bero på att Spiggen dör på grund av värmen, algblomningen, för varmt i vattnet eller att det sprids en sjukdom som just Spiggen inte klarar av.

– Det finns många orsaker till det här. Statens veterinärmedicinska anstalt som har övergripande bevakning av hälsoläget för bland annat fisk, ser gärna att allmänheten rapporterar in sådana här fynd till dom, säger Eva Ryblad miljöinspektör på Södertälje kommun.

Bild: Sara Bergström

Statens veterinärmedicinska anstalt

Läs också: Extrem hög algblomning

En tanke om “Döda fiskar vid Järna och Trosa ”Kan bero på algblomningen”

  1. Pingback: Kommuen varnar “Risk för algblomning vid Taxingebadet” – Telgenytt

Comments are closed.