Debatt: Varför kan vi inte rösta via Bank ID?

Bild: Valmyndigheten

När Sverige går mot en allt mer digitaliserad värld så känns det ändå som att vi halkar efter. 

Stefan Löfven röstades ut i en missförtroendeförklaring 21 juni och 7 juli röstades han tillbaka som statsminister. Samtidigt har vi ett nytt riksdagsval som väntar nästa år och återigen ska vi gå ner till valstugorna och fylla i de gula, vita och blå valsedlarna.

Då slog det mig, hur kommer det sig att vi inte röster digitalt?

2018 sa Sveriges Regering nej till att rösta digitalt Då ansåg man att tekniken var för osäker, men i Estland har det röstats digitalt sedan 2007.

I en tid när nästan alla har digitala id-kort i mobilen är det svårt att förstå varför vi inte kan rösta digitalt, på samma sätt som vi kan shoppa, betala räkningar och göra andra banktransaktioner. Möjligheterna med Bank-ID är oändliga.

Att rösta digitalt är framtiden.

Alexander